Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.

Держпродспоживслужба

Гриби: це корисно чи смертельно небезпечно?

Гриби: це корисно чи смертельно небезпечно?Наступив час збирання грибів.Але війна в Україні внесла серйозні корективи в наше життя, тому вирушати в ліс категорично заборонено!

При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби корисні.

Чим вони корисні?

За харчовою цінністю гриби не поступаються м'ясу, овочам і фруктам. Корисні властивості грибів практично не втрачаються після обробки (сушінні або варінні). Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, РР, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.

Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні - це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білку гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.

Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні кожній людині для виконання. Дотримуйтеся їх.

 Застерігаємо!

-Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
-Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
-Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не виглядали.

-Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність. Ці дослідження проводяться безкоштовно.
-Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення -“бульба”- оточене оболонкою.

-Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
-Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
-Не збирайте печериці, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках,в вони не завжди відповідають дійсності.
-Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома принесені гриби. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби  підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При кулінарній обробці прокип’ятіть гриби 7-10 хвилин, відвар злийте, після чого гриби можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, але у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

 Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

 - неправильне приготування умовно їстівних грибів;

 - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; 

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Перша допомога у разі отруєння грибами

·        терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;

·        промийте шлунок простою водою;

·        дотримуйтеся постільного режиму;

·        пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

·        прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Запам’ятайте:

1. Грибні страви можуть з'являтися на вашому столі не частіше 1-2 разів на місяць.

2. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних жінок.

Купатися заборонено!

Купатись заборонено!Державна установа “Київський обласний лабораторний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України”, а саме Києво-Святошинська філія, інформує про результати досліджень зразків води з зони відпочинку “Крючок” в с. Крюківщина на відповідність вимогам наказу від 02.05.2022 №721 МОЗ України щодо нормативів якості води водних об'єктів.

За результатами досліджень (протокол №312 від 19.07.2022 року) досліджена проба води не відповідає нормативним значенням за наступними показниками:

с.Крюківщина, зона відпочинку «Крючок»
- БПК5 -6,2 МГ О2 /ДМ 3 (N - 3,0 мгО2 /дм3)
- Залізо - 0,50мг/ дм 3 ( N-0,3 мг/ дм 3)
- індекс ЛКП - 13 000 (N - не більше 5000)

Отримані результати свідчать про свіже господарсько-фекальне забруднення
водойми зони відпочинку «Крючок», бо основними показниками ступеню
забруднення водойми є:
- кількість лактозо позитивних кишкових паличок одиниці об'єму води (індекс
ЛКП), яка перевищує допустимий рівень в 2,6 рази;
- БПК 5 (потреба кисню на окислення забруднюючих речовин органічного
походження в одиниці об'єму води), що перевищує норматив в 2 рази.

Тобто, вода в водоймі є потенційно небезпечною в епідеміологічному
відношенні та може стати причиною виникнення інфекційних захворювань серед населення, що використовує водойму для купання та відпочинку та не може використовуватись для оздоровлення.

Хочемо наголосити, що крім зони відпочинку «Крючок» на території
населеного пункту працює «Характер-парк», який використовується жителями
громади та мешканцями прилеглих населених пунктів, у т.ч. м.Київ, для відпочинку на воді. Чи здійснюється лабораторний контроль якості води водного об'єкта особами, що здійснюють господарську діяльність в цих зонах відпочинку, нам невідомо.

 


 

Увага! Ботулізм!

Звертаємо увагу населення!Щороку реєструються випадки захворювання серед населення Київської області, в тому числі і мешканців наших територіальних громад на таку небезпечну і підступну хворобу, як ботулізм, який у разі несвоєчасного звернення та розпочатого лікування в умовах медичного закладу може закінчитися смертю хворого.

Що ж це за хвороба і як від неї можна вберегтись?

Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, яка в першу чергу вражає центральну нервову систему людини. Початковими проявами ботулізму є головний біль, сухість у роті, слабкість, різке погіршення зору (двоїння в очах, «туман», «сітка» перед очима), косоокість, розширення зіниць. Характерною ознакою захворювання є відсутність лихоманки, закрепи, що не піддаються дії проносних засобів, очисної клізми. У хворого змінюється голос (стає гугнявим, осиплим) іноді зникає зовсім, стає важко ковтати, дихати, рухатись, наростає м’язова слабкість.

Викликають захворювання на ботулізм мікроорганізми клостридії, місцем постійного перебування яких є ґрунт, звідки вони потрапляють у воду, продукти харчування (овочі, гриби, рибні та м’ясні продукти), далі – в шлунок людини, тварини, птахів, риби. Захворювання на ботулізм викликає не сам збудник (клостридії), а токсин який утворюється в результаті діяльності збудника і є одним із найбільш сильнодіючих природних токсинів. Швидкість токсиноутворювання є досить значною і становить 12-24 години. Зараження дорослої людини відбувається найчастіше через шлунково-кишковий тракт.

Особливістю збудника хвороби є те, що в одному і тому ж продукті токсин накопичується гніздами. Таким чином, споживаючи один і той же продукт, консерви з однієї і тієї ж банки, одні люди можуть захворіти, а інші – ні. Варто знати, що впродовж останніх років як чинник передавання ботулізму домінують м’ясні вироби, риба і рибопродукти, далі-гриби і інші продукти харчування.

Щоб уберегти себе і свою родину від ботулізму треба пам’ятати і суворо дотримуватись правил приготування консервованих продуктів в домашніх умовах. А це, перш за все, використовувати доброякісні овочі, фрукти, гриби, м'ясо, рибу та інші, які необхідно ретельно промити  у великій кількості проточної води, попередньо очистивши від залишків ґрунту. Важливо використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, кислоти, цукру, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції. Рибу, м'ясо необхідно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при певній температурі та тиску. При консервуванні грибів обов’язково використовувати кислоту в потрібній концентрації. Зберігати консервовані дома продукти необхідно в умовах холоду. Остерігайтесь купувати домашні консерви, а також м’ясні та рибні продукти, виготовлені в домашніх умовах, «з рук», на вулицях і ринках, не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою.

У разі виникнення ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь до лікаря, адже своєчасно розпочате лікування збереже ваше здоров’я і життя.

 

Завідувач сектору державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Вишневого відділу Головного управління
Держпродспоживслужби
в Київській області                                                                                                         Т.П. Демченко

Звертаємо увагу населення!

Звертаємо увагу населення!На території Київської області епізоотична ситуація щодо сказу тварин залишається напруженою, питома вага зареєстрованих випадків припадає на диких та бродячих тварин (лисиці, безпритульні коти та собаки).

З метою профілактики та зменшення захворюваності на сказ в дикій фауні, відповідно до розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України від 06.08.2021 № 532 «Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2021 році за допомогою авіації» у другій половині вересня 2021 року буде проводитись планова пероральна імунізація диких та бродячих м’ясоїдних тварин на території області.

Пероральна імунізація від сказу – один зі способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити, щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язово або підшкірно), після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.

Для імунізації тварин від сказу буде використовуватися пероральна вакцина вітчизняного виробника ТОВ «Укрветпромпостач» (м. Бровари). Поживні принади з вакциною – це невеликі за розмірами (з сірникову коробку) брикети (коричневого кольору) з желеподібною капсулою (полімерний блістер з антигеном) всередині. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, що приманює тварин на великих відстанях.

Звертаємо увагу населення! Принади цілком безпечні для людей, тварин і навколишнього середовища, але у разі виявлення брикетів з вакциною просимо їх не чіпати, не переміщати на інші місця та не руйнувати.

Розповсюдження принад з вакциною проти сказу буде проводитися літаками над територіями лісових та сільськогосподарських угідь і триватиме протягом 7-14 днів, в залежності від погодних умов.

За інформацією Держпродспоживслужби

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ ЗАБОРОНЕНА!

Для припинення розгортання осередків стихійної торгівлі звертаємося до всіх громадян України із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі! Законом України «Про благоустрій населених пунктів» стихійна торгівля ЗАБОРОНЕНА! Відповідно до ст. 160 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» визначено відповідальність за торгівлю з рук у невстановлених місцях. Виникненню стихійної торгівлі сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків.

Чим небезпечні продукти зі стихійних ринків:

1. Якість продуктів ніхто не перевіряє.

2. Харчі продаються прямо з асфальту. Придбавши такий продукт, можна захворіти на інфекційні кишкові захворювання.

3. На стихійних ринках немає торгових місць, що є негігієнічним та виглядає неетично.

4. Продавці на стихійних ринках не отримують жодних дозволів від адміністрації та інших інстанцій. В разі отруєння продуктами потерпілому не буде до кого пред’явити претензію.

Перед тим як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім в інфекційній лікарні витрачати в кілька разів більше. А занадто ощадливим покупцям варто пам’ятати застереження медиків, що купівля продуктів на землі – великий ризик! Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції. Такі місця є – це спеціально облаштовані продовольчі ринки, на яких працюють усі відповідні служби, які перевіряють продукцію, починаючи з м’яса та риби, а закінчуючи крупами та фруктами. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача.