ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

З 01 січня 2022 року набули чинності зміни в адмініструванні рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України

З 01 січня 2022 року набули чинності зміни в  адмініструванні рентної плати за користування радіочастотним ресурсом УкраїниГоловне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що з 01 січня поточного року набрав чинності Закон України від 30.11.2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», яким внесено зміни до Податкового кодексу, які стосуються, зокрема Рентної плати.

Так, набули чинності зміни в частині адміністрування рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (далі - Рентна плата):

-збільшено ставки Рентної плати на 10,5 %, які застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань з Рентної плати за результатами господарської діяльності у 2022 році . Ставки Рентної плати встановлено окремо для кожного виду користування радіочастотним ресурсом України у гривнях до одиниці виміру залежно від діапазону радіочастот та виду радіозв’язку  - п. 254.4 ст. 254 ПКУ;

-уточнено умови застосування коригуючих коефіцієнтів, передбачених примітками в абзацах 2-9 п. 254.4 ст. 254 ПКУ, які застосовуються при обчисленні податкових зобов'язань з Рентної плати, а саме: до ставок Рентної плати, передбачених для виду радіозв’язку «стільниковий радіозв’язок», для ширини смуги радіочастот, отриманої відповідно до ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, виданої з 01 січня 2022 року на конкурсних або тендерних засадах, не застосовуються коефіцієнти, встановлені п.254.4 ст. 254 ПКУ (п. 93 розділ XX «Перехідні положення» ПКУ).

Податкові декларації Рентної плати з розрахунками, подаються платниками контролюючим органам до закінчення визначеного розділом II ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює місяцю (протягом 20 календарних днів) за місцем податкової реєстрації, а сплата податкових зобов’язань проводиться до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Форма Податкової декларації Рентної плати з розрахунком, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719 та зареєстрована Міністерством юстиції України 03.09.2015 за № 1051/27496 (зі змінами і доповненнями).

Порядок обчислення та сплати Рентної плати у 2022 році не змінився.

ГУ ДПС у Київській області

 

Спеціальний правовий  і податковий режим «Дія Сіті»

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  «Дія Сіті» - це спеціальний правовий  і податковий режим для суб’єктів господарювання сфери ІТ, який передбачає комплекс заходів для стимулювання розвитку  індустрії високих технологій.

Дія Сіті є новою формою співпраці компаній сектору із розробниками.

Резидентами Дія Сіті можуть бути юридичні особи, зареєстровані згідно з чинним законодавством України, які займаються кваліфікованими видами діяльності, та відповідають таким вимогам:

- здійснюють один із видів діяльності: комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням, видання комп’ютерних ігор та інших програм, надання програмних продуктів у режимі «онлайн», освітня діяльність у галузі ІТ, кібербезпека, тощо;

- розмір місячної винагороди спеціалістам становить не менше 1200 євро;

- кількість гіг-спеціалістів не менше 9  осіб;

- сума кваліфікованого доходу юридичної особи за перші 3 місяці не менше 90%.

Перехід СГ на застосування спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті здійснюється за заявницьким принципом.

Контролюючі органи надають Міністерству цифрової інформації необхідну для визначення відповідності юридичної особи вимогам, передбаченим Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»,  інформацію, щодо:

- розміру заробітної плати;

- середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи;

- суми податкового боргу;

- щодо включення юридичної особи до реєстру неприбуткових підприємств, установ, організацій.

Податок на прибуток

За бажанням, компанія-резидент може обрати для себе спеціальний режим оподаткування резидентів Дія Сіті, який передбачає можливість переходу ними на оподаткування податком на прибуток підприємств за особливими умовами (аналог податку на виведений капітал), що передбачають ставку податку у розмірі 9% та оподаткування лише низки операцій

При цьому окремою базою оподаткування в спеціальному режимі оподаткування резидентів Дія Сіті буде сума невідповідності контрольованої операції принципу «витягнутої руки», яка буде оподатковуватись за ставкою 18%.

Звітним періодом для спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті є календарний рік.

Для резидентів Дія Сіті встановлено особливості  оподаткування доходів їх спеціалістів (найманих працівників та фахівців, з якими укладено гіг-контракти),  зокрема це пільгова ставка 5% ПДФО на:

заробітнуплату працівників резидентів Дія Сіті;

винагороду гіг-спеціалістів за гіг-контрактами, укладеними з резидентами Дія Сіті;

авторську винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Ставка 5% застосовується за умови, якщо розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. З суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію.

Передбачено звільнення від оподаткування ПДФО:

-сплачених внесківроботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30 %  нарахованої заробітної плати такому працівнику;

-сплачених внесків резидентом Дія Сітіза свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку – гіг-спеціаліста в межах 30% нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту;

-дивідендів,які нараховуються емітентом корпоративних прав, який є резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах, за умови, що таким резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах не здійснювалася виплата дивідендів за акціями або іншими корпоративними правами протягом двох календарних років поспіль.

Податкова знижка:

До витрат для податкової знижки може бути включена суми витрат платника податку на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті, за умови, що такі витрати були понесені платником податку до набуття емітентом статусу резидента Дія Сіті або впродовж періоду, коли такий резидент Дія Сіті відповідає вимогам

Єдиний внесок:

Єдиний внесок для платника – резидента Дія Сіті встановлюється:

-на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати – у розмірі мінімального страхового внеску (22 % від мінімальної заробітної плати);

-на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг – контрактами – у розмірі мінімального страхового внеску (22 % від мінімальної заробітної плати).

При цьому, звільнено ФОПта осіб, що провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті в порядку та на умовах, передбачених Законом № 1667 від сплати за себе ЄВза місяці звітного періоду, за які резидент Дія Сіті сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (22 % від мінімальної заробітної плати).

ГУ ДПС у Київській області

 

Звільнено від оподаткування ПДФО доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, які сукупно за рік не перевищують 12 розмірів мінімальної  заробітної плати

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що 01 січня 2022 року набрали чинності зміни, внесені Законом України від 30.11.2021 №1914-ІХ  до Податкового кодексу України, зокрема в частині  оподаткування податком на доходи фізичних осіб  доходу від продажу власної сільськогосподарської продукції.

Відтак, не оподатковуються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

-садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

-особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

При продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року – у 2022 році це 78000,0грн. (12 х 6500).

Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник зобов'язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи відповідно до норм ПКУ і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення.

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок для садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва, або  для ведення особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

Довідка видається сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ,  за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

При продажу власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, доходи, отримані від такого продажу, не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року - у 2022 році це 325000,0грн. (50 х 6500).

Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізична особа зобов'язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, то оподаткуванню підлягає дохід, який перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року.

Якщо платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах;

ГУ ДПС у Київській області

 

Про обмеження щодо здійснення видів діяльності ФОП на загальній системі оподаткування

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до статті 42 Конституції України, кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Перелік видів діяльності, які не має право здійснювати фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування, визначений у статті 4 Закону України від 07 лютого 1991 року № 698-ХІІ «Про підприємництво» із змінами та доповненнями.

ГУ ДПС у Київській області

 

При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО або ПРРО не застосовується

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з п. 1.4 глави 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 року № 22, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Відповідно до п. 12 ст. 9 Закону №265 РРО та/або ПРРО та РК не застосовуються якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо).

Таким чином, при здійсненні розрахункових операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО або ПРРО є обов’язковим.
При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО або ПРРО не застосовується.

ГУ ДПС у Київській області

 

Ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування  є особливим порядком декларування активів, розміщених як в Україні так і за її межами, якщо ці активи було отримано за рахунок доходів, з яких не сплачені або сплачені не в повному обсязі  податки і збори протягом будь-якого з податкових  періодів до 01 січня 2021 року.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування ще називають податковою амністією,  адже це унікальна можливість  добровільно легалізувати свої статки, сплативши збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування з вартості належних фізичній особі активів. Одноразове добровільне декларування  - абсолютно добровільне, і є способом цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування. У такий спосіб держава надає можливість повернути гроші й  інші активи у прозорий та легальний обіг.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування  передбачає сплату збору за  такими ставками:

-                      5% для  активів, розміщених в Україні (6% альтернативна)

-                      9% для закордонних активів (11,5% альтернативна)

-                      2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП (3% альтернативна).

Альтернативна ставка застосовується у разі обрання платником можливості сплатити податкове зобов’язання трьома рівними частинами щорічно:

-першу частину - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації,

-другу частину -   до 01 листопада 2023 року,

-третю частину - до 01 листопада 2024 року.

ГУ ДПС у Київській області

 

Сільськогосподарські товаровиробники, які належать до ІУ групи платників єдиного податку

 

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу  Законом України від 30.11.2021 №1914,  до ІУ групи платників єдиного податку  належать такі сільськогосподарські товаровиробники:

а) ЮО незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %;

б) ФОП, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство", за умови виконання сукупності таких вимог:

-здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

-провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

-не використовують працю найманих осіб;

-членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї у визначенні част.2 ст. 3 Сімейного кодексу України;

-площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів сукупно.

Не можуть бути платниками єдиного податку ІУ групи:

- СГ, у яких понад 50 % доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, становить дохід від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини);

- СГ, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 відноситься до класів 01.47 (розведення свійської птиці), 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці).

ГУ ДПС у Київській області

 

Ліцензія на роздрібну торгівлю

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю становить такі розміри:

- на роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, становить 780 гривень на кожне місце торгівлі. Суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, мають право продавати рідини, що використовуються в електронних сигаретах, без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами.

- алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі;

- на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі - 2000 гривень,

а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, - 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, та  250 гривень - на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю сидром та перрі (без додання спирту) становить 780 гривень на кожне місце торгівлі незалежно від його територіального розташування.

Річна плата за ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним становить 2000 гривень на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Для місць торгівлі, які розташовані за межами території міст обласного підпорядкування і міст Києва та Севастополя на відстані до 50 км та які мають торговельні зали площею понад 500 кв. м, плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, та2000 гривень на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним справляється щорічно і зараховується до місцевих бюджетів згідно із законодавством.

Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, видаються регіональними управліннями ДПС за місцем торгівлі суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) терміном на один рік.

Ліцензія видається за поданою нарочно, поштою або в електронному вигляді заявою суб'єкта господарювання , до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію (крім ліцензії на оптову торгівлю пальним за наявності місць оптової торгівлі пальним, роздрібну торгівлю пальним, зберігання пального з метою подальшої його реалізації іншим споживачам).

У заяві зазначається вид господарської діяльності, на провадження якого суб'єкт господарювання (у тому числі іноземний суб'єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) має намір отримати ліцензію (оптова, роздрібна торгівля алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, оптова, роздрібна торгівля пальним або зберігання пального).

Суб'єкти господарювання  отримують ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним суб'єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій.

ГУ ДПС у Київській області