ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції впродовж січня – жовтня 2021 року

Упродовж звітного періоду співробітниками управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Київській області (далі – ГУ ДПС) для працівників податкової служби Київщини організовано та проведено 962 організаційно-роз’яснювальних заходів (розміщення публікацій у засобах масової інформації, мережі Інтернет, вебпорталі ГУ ДПС, соціальних мережах, організовано виступи та телебаченні, лекційні заняття тощо).

Проведено 1373 заходи з надання методичної та консультаційної допомоги окремим працівникам і структурним підрозділам ГУ ДПС, у тому числі в заповненні декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Співробітниками управління з питань запобігання та виявлення корупції забезпечено розгляд 18 звернень, повідомлень громадян, юридичних та фізичних осіб платників податків щодо можливої причетності працівників ГУ ДПС до вчинення порушень вимог чинного законодавства, у тому числі антикорупційного. Проведено (взято участь у проведенні) 52 перевірочних заходах (перевірки, дисциплінарні провадження). За їх результатами притягнуто до дисциплінарної відповідальності 17 співробітників ГУ ДПС. Також 9 матеріалів направлено до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції та правоохоронних органів для розгляду та прийняття рішення у межах компетенції.

Виявлено 25 фактів недодержання або порушення вимог та обмежень, встановлених Законом України «Про запобігання корупції» (з врахуванням осіб які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави в органах ДПС).

До Національного агентства з питань запобігання корупції направлено 4 повідомлення про встановлені факти неподання aбo несвоєчасного подання електронних декларацій.

Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції та правоохоронними органами, у т.ч. за матеріалами управління з питань запобігання та виявлення корупції, складено 3 протоколи про вчинення адміністративних правопорушень в частині порушення вимог щодо порушення обмежень пов’язаних з одержанням подарунків (ст.172-5 KУпAП) та порушень вимог фінансового контролю (ст.172-6 KУпAП). Також, за результатами розгляду правоохоронними органами направлених управлінням з питань запобігання та виявлення корупції матеріалів розпочато 6 кримінальних проваджень.

ГУ ДПС у Київській області

 

На Київщині до платників від імені податкової служби телефонують шахраї

 

Головне управління ДПС у Київській області вже неодноразово повідомляло про випадки телефонного шахрайства.

Так, нещодавно у місті Тетіїв шахраї продовжили працювати за традиційною схемою - телефонують з мобільного номеру +38(068)412-87-17, представляються працівниками податкової служби та вимагають у суб’єктів господарювання перерахування коштів на банківські карти на потреби податкової служби.

Головне управління ДПС у Київській області просить платників податків, до яких телефонують нібито фахівці податкової служби, бути уважними та не реагувати на прохання шахраїв. А у разі надходження дзвінків від імені нібито працівників податкової служби з будь-якими незаконними вимогами, слід відразу повідомляти Національну поліції України та управління з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Київській області (200-37-82).

ГУ ДПС у Київській області

 

Послідовність дій при реєстрації ПРРО

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує порядок дій суб’єкта господарювання для здійснення реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій.

Отже, СГ, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. На обліку має перебувати також господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку СГ повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316603), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

ГУ ДПС у Київській області

 

Чи включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу ФО – резидента дохід у вигляді бюджетного гранту

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що поняття бюджетний грант – це цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом. Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабінет Міністрів України.

До загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку  не включається дохід у вигляді бюджетного гранту під час його нарахування (виплати, надання) на користь платника податків – п.п.170.7 прим.1.1 п. 170 прим. 1 ст. 170 ПКУ .

Податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді бюджетного гранту є надавач такого гранту.

Надавачі бюджетних грантів у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок), відображають (за звітний квартал) суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді бюджетних грантів. у Розрахунку зазначаються відомості про укладені договори з надання бюджетних грантів та їх умови, у тому числі строк виконання договору, реєстраційний номер облікової картки фізичної особи – платника податку, яка одержала бюджетний грант, або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті). Також зазначається інформація про факт використання платником податку бюджетного гранту або його частини за цільовим призначенням або порушення платником податків умов договору про цільове використання бюджетного гранту, про повне або часткове повернення платником податку бюджетного гранту на користь податкового агента – надавача бюджетного гранту (у разі такого повернення).

У разі невключення податковим агентом – надавачем бюджетних грантів до Розрахунку інформації про порушення платником податку умов договору про цільове використання бюджетного гранту такий надавач бюджетного гранту зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів, визначених п. 170 прим. 1 ст. 170 ПКУ.

Платник податку, який допустить порушення цільового використання цільового гранту, зобов’язаний відобразити суму доходу, отриманого у вигляді бюджетного гранту (його частини), щодо якої допущено порушення відповідних умов договору про цільове використання гранту, у складі річного оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) відповідно до ПКУ і самостійно сплатити податок з таких доходів (п.п. 170.7 прим. 1.4 п. 170 прим. 1 ст. 170 ПКУ).

Якщо платником податку повернуто повністю чи частково бюджетний грант на користь надавача гранту (податкового агента) у звітному (податковому) році його виплати (надання), такий платник податку має право у порядку, встановленому ст. 42 ПКУ, повідомити про це контролюючий орган з наданням копій документів, що підтверджують факт такого повернення. При цьому платник податку звільняється від обов’язку відобразити таку частину виплаченого (наданого) та повернутого гранту у складі доходів у річній Декларації та сплатити податок з відповідних доходів.

Якщо платником податку повернуто бюджетний грант на користь надавача гранту (податкового агента) повністю чи частково у календарному році, що настає за звітним (податковим) роком, у якому було включено відповідну суму гранту до річного оподатковуваного доходу, платник податків має право подати уточнюючу Декларацію та зменшити суму річного оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік на повернуту суму гранту, за умови надання копій документів, що підтверджують факт повернення відповідного гранту або його частини на користь надавача гранту (податкового агента).

ГУ ДПС у Київській області

 

У якому звітному періоді в податковій декларації з ПДВ відображається коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту на підставі розрахунку коригування до податкової накладної

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

-         постачальник має право зменшити податкові зобов’язання на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого отримувачем в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН;

-         покупецьповинен зменшити податковий кредит в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни.

 У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

-         постачальник повинен збільшити податкові зобов’язання в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування;

-         покупець має право збільшити податковий кредит на підставі розрахунку коригування, своєчасно зареєстрованого в ЄРПН, у податковій декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, в якому його складено, або за будь-який наступний звітний (податковий) період, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складення. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити податковий кредит у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН, або будь-якого наступного звітного (податкового) періоду, але не пізніше ніж через 1095 днів з дати його складення.

Якщо розрахунок коригування не зареєстрований в ЄРПН протягом 1095 календарних днів або взагалі не складений на таку операцію, то:

- у разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг податковий кредит покупця не може бути збільшений, але постачальник не звільняється від обов’язку збільшення суми податкових зобов’язань за відповідний звітний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг;

- у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг податкові зобов’язання постачальника не можуть бути зменшені, але покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит за відповідний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг.

ГУ ДПС у Київській області

 

ФО щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП не можуть подати останню податкову декларацію в електронному вигляді

 

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що фізичні особи, щодо яких до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

У полі 8 «Особливі відмітки» Декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+».

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 42.6 ст. 42 ПКУ електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється, зокрема, у випадку наявності в Державному реєстрі інформації про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності фізичної особи. Тому остання Декларація подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Фізичні особи, разом з останньою Декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (крім фізичних осіб, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

ГУ ДПС у Київській області

 

Алгоритм дій для отримання ЕДП у Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що для отримання у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – Надавач) електронних довірчих послуг (далі – ЕДП) необхідно:

1.                 ознайомитись з Регламентом Надавача (зі змінами) та умовами Договору про надання ЕДП;

2.                  підготувати необхідні для отримання ЕДП документи, з переліком яких можливо ознайомитись у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» офіційного інформаційного ресурсу Надавача, обравши відповідну категорію (також можливо надати документи за допомогою функції «Шерінг» застосунку «Дія»);

3.                 звернутися до обраного відокремленого пункту реєстрації (далі – ВПР) з оригіналами документів для ідентифікації користувача та передачі необхідних для реєстрації документів, у разі наявності відображення паспорта громадянина України/паспорта громадянина України для виїзду за кордон в застосунку «Дія», версії не нижче 2.0 – ідентифікація користувача та передача документів здійснюється за допомогою смартфону. ВПР не надає послуги з копіювання, друку та заповнення реєстраційних карток, бланків та інших документів, а також не здійснює продаж або безоплатне надання захищених носіїв особистих ключів.

Для забезпечення надання кваліфікованих ЕДП на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусу COVID-19 на території України та у зв’язку із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 22.07. 2020 №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» надання ЕДП здійснюватиметься лише за наявності у клієнтів засобів захисту від респіраторних захворювань та з обмеженою кількістю одночасного перебування людей у приміщеннях ВПР, в залежності від кількості працюючих робочих місць (на 1 працівника ВПР 1 відвідувач).

ГУ ДПС у Київській області

 

До бізнес спільноти Київщини доєдналось 18 тисяч платників, - Олена Виноградова

 

Як зазначила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова, наразі у територіальних органах столичного регіону обліковується 189516 платників. Із них 80,2 тисяч юридичних осіб та 109,2 тисяч фізичних осіб – підприємців. Приріст до показника відповідного періоду 2020 року становить 5,2% або 9448 платників.

«Позитивна динаміка росту спостерігається у кількості суб’єктів господарювання, які розпочали свою власну справу. Наразі це більше 18 тисяч підприємців. Підкреслю, що такий показник перевищує кількість тих, хто вирішив припинити підприємницьку діяльність», - зазначила Виноградова. Так, за десять місяців поточного року припинили державну реєстрацію 9594 СГД, що на 1132 платника менше, аніж у відповідному періоді 2020 року.

Стабільна збільшення є також і в кількості платників єдиного соціального внеску: реєстр налічує майже 275 тисяч платників: на 8% або 21 тисячу більше минулорічного показника.

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що новостворені установи та організації для отримання статусу неприбуткової організації мають подати заяву за формою №1-РН державному реєстратору під час проведення реєстраційних дій або до податкової служби за основним місцем обліку. Порядком ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру затвердженого постановою КМУ від 13.07.2016 р. №440 визначено, що крім заяви надаються копії установчих документів неприбуткової організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», а житлово-будівельні кооперативи також засвідчені підписом керівника або представника такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом. Неприбуткові організації, що діють на підставі установчих документів організації вищого рівня, відповідно до закону подають разом із реєстраційною заявою за формою 1-РН згідно з додатком 1 засвідчену підписом керівника або представника такої організації та скріплену печаткою (за наявності) копію документа, який підтверджує включення до організації вищого рівня та надає право діяти на підставі установчих документів такої організації вищого рівня.

ГУ ДПС у Київській області

 

Зі своїх доходів мешканці Київщини сплатили 13,5 млрд грн до зведеного бюджету, - Олена Виноградова

 

Як повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова, з початку року до зведеного бюджету мешканці Київщини сплатили 13,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб.  «Як до державного, так і до бюджетів територіальних громад столичного регіону надходження ПДФО зросли на 20% порівняно з відповідним показником минулого року», - підкреслила Виноградова.

Зокрема, державна скарбниця отримала 3,4 млрд грн, при цьому сума додаткових надходжень складає 565 млн грн. У свою чергу, до місцевих скарбниць платники Київщини спрямували 10,1 млрд грн, збільшивши суму на 1,7 млрд грн порівняно з аналогічним періодом 202 року.  

Найбільші суми до зведеного бюджету сплатили жителі Бучанського району – 3,5 млрд грн, Білоцерківського – 2,1 млрд грн та Бориспільського – 2 млрд грн.

Головне управління ДПС у Київській області нагадує про необхідність дотримання роботодавцями та найманими працівниками  законодавства про працю та зайнятість населення. Офіційне працевлаштування з подальшою сплатою  податків та єдиного внеску до бюджету гарантує пенсійне забезпечення, оплату листів непрацездатності, оплачувану відпустку, у тому числі по догляду за дитиною, допомогу по безробіттю, тощо.

Нагадуємо, роботодавець повинен повідомити податкову службу про прийняття працівника на роботу. Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором в один із таких способів:

- засобами електронного зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

ГУ ДПС у Київській області

 

Хто може скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням та хто не може бути декларантом?

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть такі категорії декларантів:

- фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи,

- фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Особи, які не можуть бути декларантами у одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні:

- особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;

- особи, які за будь-який рік, починаючи з 01 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади);

-особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України від 14 серпня 2014 року № 1644-VII «Про санкції» із змінами та доповненнями.

ГУ ДПС у Київській області

 

Витрати, пов’язані з оплатою праці

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що виплати, пов’язані з оплатою праці – це виплати, віднесені до фонду оплати праці, а також до інших виплат, що не належать до цього фонду -  п. 3 розд. І Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України №148.

Пунктом 3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 року №5 визначено виплати, що не належать до фонду оплати праці:

 - внески підприємств на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

 - допомога по тимчасовій непрацездатності;

 - допомога по вагітності та пологах;

 - допомога при народженні дитини;

 - допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

 - допомога на поховання;

 - оплата путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення;

 - допомога по частковому безробіттю.

ГУ ДПС у Київській області

 

ФОП – платник ЄП може здавати в оренду частину нежитлового приміщення (до 900 кв. метрів), якщо загальна площа даного приміщення перевищує 900 кв. метрів

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до норм Цивільного кодексу України , власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Це положення стосується також використання майна, що надається в оренду підприємцем, який застосовує спрощену систему оподаткування.

При цьому не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів – це передбачено п.п.291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України.

Отже, ФОП – платник єдиного податку, який є власником нежитлового приміщення, загальна площа якого перевищує 900 кв. метрів, має право здавати в оренду частину нежитлового приміщення до 900 кв. метрів, за умови, що решта право ФОП – платник ЄП здавати в оренду частину нежитлового приміщення (до 900 кв. метрів), якщо загальна площа даного приміщення перевищує 900 кв. метрів нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

ГУ ДПС у Київській області