ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє

		Головне управління ДПС у Київській області повідомляє

Податківці Київщини взяли участь у розширеній нараді, що відбулася у Київській обласній державній адміністрації

19.03.2021 податківці Київщини взяли участь у  розширеній нараді, що відбулася у Київській обласній державній адміністрації.

Захід пройшов під головуванням очільника ОДА Василя Володіна, а також за участю першого заступника Дмитра Назаренка.

Крім охочих отримати актуальну і цікаву інформацію, до наради долучились фахівці Департаменту економіки та цифровізації Київської обласної державної адміністрації, АТ «Укрпошта» тощо.

Присутні обговорили питання резервів наповнення місцевих бюджетів, майнові податки, інвентаризації земельних ділянок та перегляд договорів оренди з урахуванням цільового призначення, тимчасових кодів земельних ділянок

Неабиякий інтерес присутніх викликали й питання, пов’язані із обліком та сплатою податків платниками, які ведуть діяльність на території Київської області з урахуванням фактичної реєстрації поза межами регіону, а також стосовно декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році, залучення до декларування доходів одноосібників, які обробляють ділянки площею більше 2 га, операція «Урожай». Про це детально розповіла заступник начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб Анна Топка.

Не менш цікаву інформацію для учасників семінару, а саме щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку з 1 січня 2021 року, сплати податків підприємцями-забудовниками, легалізації найманої праці, доведено начальником управління податкового аудиту Дмитром Немшиловим.

Про надходження акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизними товарами розповіла Олена Живоглядова, начальник відділу адміністрування акцизного податку управління контролю за підакцизними товарами.  

Ураховуючи, що сплачені місцеві податки і збори забезпечують економічну стабільність та сприяють подальшому розвитку територій, а місцеві бюджети є основою фінансового забезпечення як окремих територіальних громад, так і регіону в цілому, податківці Київщини зауважили на важливості вчасної та повної сплати податкових зобов’язань, а також вжиття заходів із погашення сум боргу з податків.

Про роботу з платниками податків, які мають податковий борг, у тому числі з комунальними підприємствами, докладно розповіли присутнім заступник начальника ГУ ДПС у Київській області Михайло Огерук та начальник управління по роботі з податковим боргом Алла Кравченко.

Підсумовуючи результати цікавої і продуктивної зустрічі начальник Головного управління ДПС у Київській області Олена Виноградова зауважила, що в умовах становлення реформи місцевого самоврядування зміцнення податкової бази місцевих бюджетів набуло ще більшої актуальності, оскільки являється фундаментом позитивних змін та запорукою стійкості і розвитку територіальних громад регіону.

У свою чергу, голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін звернув увагу на важливості співпраці, необхідності постійної роботи у напрямку налагодження конструктивного діалогу навіть у найтяжчих питаннях між органами державної влади та місцевого самоврядування з громадами Київщини, головною метою якого є спокійне, безтурботне, забезпечене сьогодення регіону.

 

 

Податківці Київщини провели семінар для аграріїв пристоличного регіону

18.03.2021 у приміщенні Головного управління ДПС у Київській області відбувся семінар для платників податків щодо новацій у податковому законодавстві за участі керівництва та фахівців територіального підрозділу Державної податкової служби України.

До участі у заході долучились голови і представники фермерських господарств та приватні землевласники Київщини на чолі з керівником Асоціації фермерів та приватних землевласників пристоличного регіону Олександром Чубуком.

У ході зустрічі детально обговорено питання внесених змін до податкового законодавства, зокрема, Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», котрий набрав чинності 25.02.2021, і яким зменшено ставку ПДВ з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції з 20% до 14%.

Крім того, фаховими працівниками ГУ ДПС у Київській області надано роз’яснення стосовно оновленої форми податкової декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку та надано відповідні рекомендації щодо порядку їх заповнення.

Також учасники семінару не оминули й актуальні питання використання РРО ФОПами-платниками єдиного податку з 1 січня 2021 року, плати за землю у поточному році, особливості формування та подання звітності з єдиного внеску у 2021 році, а також проведення кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році.

Наприкінці зустрічі заступник начальника Головного управління ДПС у Київській області Олександр Загорський відзначив, що внесок аграріїв у економічний розвиток України є надзвичайно важливим, а діалог і тісна співпраця з працівниками галузі сільського господарства одна із важливіших запорук стабільності держави.

 

 

Порядок оподаткування доходу від продажу (обміну) транспортних засобів зазнав змін

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що під час декларування доходів отриманих протягом 2020 року слід врахувати зміни, внесені Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Зокрема, до ст. 173 Податкового кодексу України, яка регламентує порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого.

Зазначимо, що дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника ПДФО).

Середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів), і оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Як виняток із положень пункту 173.1 цієї статті, дохід, отриманий платником ПДФО від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід від продажу (обміну) другого об’єкта - підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 ПКУ, а третього та наступних - за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Кодексу.

Тобто, відповідно до внесених змін, дохід, отриманий платником ПДФО від реалізації першого на рік об’єкта рухомого майна (транспортних засобів) оподатковується, як і раніше, за нульовою ставкою, дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкту рухомого майна оподатковується за ставкою 5 %, а дохід від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна, отриманий протягом року, оподатковується за ставкою 18 %.

 

 

Юридична особа-платник єдиного податку, що є власником земельної ділянки, сплачує земельний податок.

Юридична особа – платник єдиного податку третьої групи, що є власником земельної ділянки, на якій здійснюється будівництво (у тому числі виробничих об’єктів), сплачує земельний податок на загальних підставах.

Згідно ст.cт. 269, 270 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Особливості справляння земельного податку суб’єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюються главою 1 розд. XIV ПКУ (п. 269.2 ст. 269 ПКУ).

Зокрема, платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку третьої групи для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку)) (п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ).

Господарська діяльність – діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (п.п. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Тобто, у разі здійснення будівництва (в тому числі виробничих об’єктів), юридична особа не використовує у господарській діяльності свої земельні ділянки. Відповідно не виконуються умови, які звільняють платника єдиного податку від сплати земельного податку.

Довідково: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (категорія 111.01).

 

 

Новації законодавства: Об’єднана звітність з єдиного соціального внеску, податку з доходів фізичних осіб та військового збору

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 року № 773 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015 року №4» затверджена нова звітність, яка об’єднує в собі два звіти, а саме з єдиного соціального внеску та податкового розрахунку форми № 1ДФ.

Об’єднана звітність має назву Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок). Включає в себе шість додатків, подається за звітний період - податковий квартал та може мати такі типи: «звітний», «звітний новий», «уточнюючий» та «довідковий».

Тип «довідковий» зазначається у разі, якщо Податковий розрахунок подається з відомостями, необхідними для призначення застрахованим особам пенсії та матеріального забезпечення, страхових виплат. Такий звіт міститиме лише додатки з інформацією на працівника, необхідною для призначення відповідної виплати.

Податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період), проте з розбиванням за місяцями звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Окремий Розрахунок за календарний рік не подається.

Якщо останній день строку подання Податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

 

 

Громадянам, які одноосібно обробляють земельні ділянки, необхідно задекларувати свої доходи

Порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України , відповідно до норм якого подавати Декларації зобов’язані і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 га та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (пп. 165.1.24 ст. 165 ПКУ).

Для фізичних осіб встановлено граничні строки подання податкових Декларацій, а саме: відповідно до пп. 49.18.4. ст. 49 ПКУ громадяни зобов’язані подати  декларації — до 1 травня року, що настає за звітним (за 2020 рік Декларація подається не пізніше 30 квітня 2021 року).

Крім того, при отриманні у 2020 році доходів від здавання в оренду  земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі — орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин-одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній податковій декларації та сплачує податок з таких доходів за своєю податковою адресою.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 га, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники ПДФО зобов’язані до 1 серпня року, що настає за звітним.

Додатково повідомляємо, що фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання — фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування — до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.


Програмні РРО: прозоре та простіше ведення бізнесу

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що на сьогодні, поряд з традиційними РРО можна застосовувати програмні РРО. Суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», самостійно вирішують як зробити бізнес гнучким та інноваційним.

Нагадаємо, що програмний РРО – це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. Отже, програмний РРО – це програма, яка може бути встановлена на будь-який гаджет (смартфон, планшет, ноутбук тощо).

Класичний  РРО - пристрій, або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів. До класичних РРО відносяться:  електронний контрольно-касовий апарат,  електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо. Тобто, класичний (апаратний) РРО - це пристрій.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Крім того, на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись програмний РРО.

Для реєстрації ПРРО, рекомендуємо скористатися інформаційним розділом на вебпорталі Державної податкової служби "Програмні РРО". Також у банері «Програмні РРО», можна ознайомитись з інструкцією щодо встановлення та налаштування ПРРО за посиланнями:

https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/  та

https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

ГУ ДПС у Київській області