ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

На соціальне забезпечення платники Київщини за рік спрямували майже 11 млрд грн

На соціальне забезпечення платники Київщини за рік спрямували майже 11 млрд грнНа соціальне забезпечення платники Київщини за рік спрямували майже 11 млрд грн

За повідомленням начальника податкової служби Київщини Олени Виноградової, за минулий рік від платників Київщини надійшло 10,8 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Порівняно з 2019 роком динаміка приросту становить 6%, що у грошовому еквіваленті дорівнює 615,5 млн грн додаткових коштів.

Нагадуємо:

-  з 01 січня 2021 року від сплати за себе єдиного внеску звільняються особи, які проводять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як ФОП і провадження ними одного виду діяльності одночасно як ФОП, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

- з 01 січня 2021 року ФОП, у тому числі ФОП, що обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують доходи від цієї діяльності, при цьому мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками ЄВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Крім того, з 01 січня 2021 року звільняються від сплати за себе єдиного внеску ФОП та особи, які проводять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст.26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

Цифри:

Максимальна сума страхового внеску з 01 січня 2021 року складає 19 800,0 грн: максимальна величина бази нарахування ЄСВ становить 15 розмірів мінімальної заробітної плати (6000,0 х 15 = 90 000,0 грн.), звідси максимальна сума страхового внеску 19800,0 грн. (6000,0 х 15 х 22%). Тобто, це максимальна сума ЄСВ, яка сплачується за умови, що сума отриманого застрахованою особою доходу складе 90 000 грн на місяць та більше.

З 01 грудня 2021 року максимальна сума страхового внеску складатиме 21 450 грн. (6500,0 х15 х 22%).

 

 

Документи для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами

 

         Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що роздрібна торгівля, зокрема, алкогольними напоями (крім столових вин), тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю - це встановлено ст.15 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі - Закон № 481).

Для отримання ліцензії суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво)  (далі - СГ) подає до податкового органу заяву, у якій зазначає  вид господарської діяльності, на провадження якого має отримати ліцензію, зокрема, це роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами. До заяви додається документ, що підтверджує внесення плати за ліцензію (підтверджує сплату квартальної суми за таку ліцензію з відміткою банку).

Також у заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю, зокрема, алкогольними напоями, тютюновими виробами додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контролюючих органах.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, справляється за кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, на роздрібну торгівлю тютюновими виробами за кожне місце торгівлі.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Для здійснення контролю СГ подає зазначеному органу копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПСhttps://t.me/tax_gov_ua

 

Ваш дохід та ставки ПДФО

 

Ставка податку становить 18% бази оподаткування щодо доходів:

 -нарахованих у формі заробітної плати та які нараховуються  за цивільно-правовими договорами.

-пасивні доходи: проценти, роялті, тощо.

-дивіденди, нараховані за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку.

-виграші та призи.

-іноземні доходи.

- продаж  фізичною особою - нерезидентом більше одного разу  на рік будинку, квартири, дачі, земельної ділянки в межах норм, а також об’єктів, що перебувають у власності менше трьох років.

-продаж (обмін) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу.

- продаж  фізичною особою - нерезидентом більше одного разу  на рік легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, або продаж інших об’єктів рухомого майна.

- спадщина від спадкодавця-нерезидента, або яка успадковується спадкоємцем нерезидентом.

-оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем на загальній системі оподаткування.

-оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність .

Ставка податку становить 9 % бази оподаткування щодо доходів:

Дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нараховані нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

 

Ставка податку становить 5 % бази оподаткування щодо доходів:

-дивідендів по акціях та корпоративних правах, нараховані резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

- продаж більше одного разу на рік будинку, квартири, дачі, земельної ділянки в межах норм, та продаж об’єктів, що перебувають у власності менше трьох років.

-продаж (обмін) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда.

-успадкування спадкоємцями, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення.

 

Ставка податку  становить 0% бази оподаткування щодо доходів:

- продаж один раз на рік будинку, квартири, дачі, земельної ділянки в межах норм, що перебувають у власності понад три роки (для резидентів та нерезидентів).

- продаж один раз на рік легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда (для резидентів та нерезидентів).

-успадкування членами сім’ї спадкодавця першого тадругого ступеня споріднення.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПСhttps://t.me/tax_gov_ua

 

 

Які товари  належать до підакцизних з 01 січня 2021?

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що перелік підакцизних товарів визначено п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України, відповідно  якого  до підакцизних товарів належать:

- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння);

- тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

-рідини, що використовуються в електронних сигаретах;

- пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД);

- автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;

- електрична енергія.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПСhttps://t.me/tax_gov_ua

 

Закон України №466: Професійні спілки, їх об’єднання та організації, починаючи зі звітного періоду за 2020 рік подають

 Звіт та річну фінансову звітність

 

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п.п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до неприбуткових, підприємств, установ та організацій , що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ і не є платниками податку на прибуток, зокрема, можуть бути віднесені професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об’єднання.

Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», який набрав чинності 23.05.2020, внесено зміни до п. 46.2 ст. 46 ПКУ, зокрема, з якого вилучено преференцію щодо подання професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі - Звіт) лише у разі порушень вимог п. 133.4 ст. 133 ПКУ.

Так, абзацом 9 п. 46.2 ст. 46 ПКУ визначено, що неприбуткові організації, визначені п. 133.4 ст. 133 ПКУ, подають Звіт за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, та річну фінансову звітність.

Форму Звіту затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553 .

Для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, встановлюється річний податковий (звітний) період, крім випадків, передбачених п.п. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 ПКУ.

Податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.3 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Отже, професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, починаючи зі звітного (податкового) періоду - 2020 рік подають Звіт та річну фінансову звітність протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПСhttps://t.me/tax_gov_ua

 

 

Як оподатковується дохід фізичної особи - резидента від продажу легкового та/або вантажного автомобіля?

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений ст. 173 Податкового кодексу України від (далі - ПКУ).

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5% (п.173.1 ст.173 ПКУ).

Винятком із цього положення є дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, - такий дохід не підлягає оподаткуванню (абз.1 п.173.2 ст.173 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% (абз.2 п.173.2 ст.173 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18% (абз.3 п.173.2 ст.173 ПКУ).

Отже, дохід, отриманий фізичною особою - резидентом від послідовного продажу протягом звітного (податкового) року першого легкового автомобіля не оподатковується податком на доходи фізичних осіб, дохід від продажу другого легкового автомобіля оподатковується за ставкою 5%, а дохід від продажу третього та наступного легкового (вантажного) автомобіля оподатковується за ставкою 18%.

Водночас дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного (податкового) року першого та другого вантажного автомобіля, оподатковується за ставкою податку 5%.

 

 

Обчислення обсягу доходу ФОП для визначення необхідності застосовування РРО та/або ПРРО з 01.01.2021 року

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються ФОП - платниками єдиного податку ІІ-ІV, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення ФОП - платником єдиного податку ІІ-ІVгруп обсягу доходу, який складає 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або програмного РРО для нього є обов’язковим.

Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Доходом платника єдиного податку для ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. До доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Пунктом 296.1 ст. 296 ПКУ визначено, що ФОП - платники єдиного податку І і ІІ груп та платники єдиного податку ІІІ групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. ФОП - платники єдиного податку ІІІ групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Отже, ФОП - платники єдиного податку ІІ-ІVгруп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з метою визначення необхідності застосування РРО та/або програмного РРО повинні самостійно визначити перевищення обсягу доходу понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. При цьому враховується обсяг доходу за поточний звітний податковий рік. Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно до ст. 292 ПКУ включаються до складу доходу ФОП - платника єдиного податку.

ГУ ДПС у Київській області