ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

«Реформа дозволила збільшити кількість педіатрів та терапевтів, відповідно до реальних потреб Вишневого»

Директор Вишнівської міської лікарні Наталія Скригіна сподівається, що по результатам другого етапу медичної реформи, лікарня зможе збільшити кількість вузьких спеціалістів так само, як це вдалося зробити із первинною ланкою.

- Наталіє Олександрівно, в Міністерстві охорони здоров’я заявили, що з 1 квітня офіційно розпочався другий етап медичної реформи. Та перш ніж розбиратися із тим, в чому полягає другий етап медреформи, давайте поговоримо про те, чим закінчився перший.

- Ще не закінчився. Головний зміст першого етапу реформи полягає в тому, щоби у кожного пацієнта був власний лікар первинної ланки – терапевт, педіатр чи сімейний лікар. Процес підписання декларацій ще триває і його результати дуже різняться, залежно від вікової категорії пацієнтів. Молодь у своїй більшості залишається без декларацій, тоді як пацієнти віком 50+ у Вишневому майже всі уклали угоду із лікарем. Йдуть також із дітками до педіатрів. У педіатрів Вишневого нараховується 11 тисяч пацієнтів, тоді як всього по місту у нас зареєстровано близько 9 тисяч дітей. Тобто, до нас записуються також мешканці навколишніх населених пунктів.

- І, відповідно, додатково навантажують наших педіатрів?

- Навпаки, дозволяють нам повністю укомплектувати штат. Зараз по Вишневому підписано 39 тисяч декларацій, працює 30 лікарів первинної ланки. Ніколи стільки не було. Реформа дозволила міській лікарні запросити нових спеціалістів, збільшити кількість терапевтів та педіатрів, відповідно до реальних потреб населення. Для нас це позитивний результат. Але треба визнати, що таких міст як Вишневе, де медичні штати первинної ланки укомплектовані на 100%, зовсім небагато. Ми скоріше виключення.

- А як щодо лікарів – вузьких спеціалістів. Тут теж повний комплект?

-  Власне, сподіваємося збільшити кількість лікарів протягом другого етапу медичної реформи. Як я казала, у нас тепер 30 лікарів первинної ланки – і цього сьогодні цілком достатньо. Але всього один кардіолог, два невролога, один травматолог, один офтальмолог. Цього дуже мало. Уже зараз запрошуємо нових співробітників. В лікарню приходить дитячий отоларинголог. Наш офтальмолог і травматолог погодилися пройти спеціалізацію та отримати сертифікати відповідних дитячих спеціалістів, щоби мати змогу приймати не тільки дорослих, але й дітей. Очікуємо, що після реформи зможемо підвищити оплату праці працівників лікарні, отже, лікарі будуть. Зрештою, переваги нової медичної системи, сподіваюся, відчують як лікарня, так і наші пацієнти.

- Але щодо електронного запису до лікаря, який запроваджують в рамках реформи, у людей є чимало питань та претензій.

- На мій погляд, це не проблема. Наші люди звикли самі собі ставити діагнози та записуватися до лікарів – вузьких спеціалістів. У пацієнта щось болить, він йде, наприклад, до невролога. Лікар каже, що все добре – людина йде до наступного кабінету. І так, поки дійде до того самого кардіолога, який був потрібен їй від самого початку. Займає черги, витрачає свій час і час лікарів. Приблизно 30% звернень до лікарів (згідно аналізу)– не є обґрунтованим. Тому, є цілком логічним, щоби направлення виписував терапевт або педіатр. Крім того, лікар первинної ланки може самостійно обробити значну кількість звернень і допомогти людям, не направляючи до вузького спеціаліста. Суто технічно система вже відпрацьована, лікарі навчені користуватися електронними сервісами. Ви отримуєте направлення, записуєтеся до будь-якого лікаря чи діагностичного центру України, приходите не визначений час і не чекаєте в чергах. Що є важливим, ви самі обираєте собі спеціаліста. Це підштовхує лікаря підвищувати свій професійний рівень і взагалі більш уважно ставитися до пацієнта.

- І все ж, запис до вузького спеціаліста виключно через лікаря первинної ланки може бути незручним хоча б через це, що пацієнт втрачає час.

- Будь-який невідкладний випадок обслуговується позачергово. Якщо гострі болі в області серця, ніхто не буде вимагати направлення. Ногу підвернув, втрата свідомості – ніхто в такому випадку не буде відправляти до терапевта. Я гадаю, що Вишнівська міська лікарня пройде другий етап реформи так само успішно, як і перший. Є деякі складнощі, пов’язані з тим, що ряд медичних послуг держава тепер не буде оплачувати. Сподіваємося, на допомогу міської влади. Принаймні, зараз вони нас підтримують.