ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

«Саме зараз готуємо документи на програму «Швеція – Україна: підтримка централізованого теплопостачання»

«Саме зараз готуємо документи на програму «Швеція – Україна: підтримка централізованого теплопостачання»В.о. директора «Вишнівськтеплоенерго» Антон Максимович розповів про плани підприємства щодо запровадження енергозберігаючих технологій, щоби зменшити витрати на опалення.

-   Антоне Вікторовичу, цього року «Вишнівськтеплоенерго» досить пізно розпочалоопалювальний сезон.

-  Завдяки аномальнотеплій осені ми змогли трохи зекономитикошти споживачів.  Кажуть, що такої погоди  не було за 140 останніх років спостережень. Клімат міняється. Минулого року ми запускалися 25 жовтня, цього року почали тільки 28-го – якраз із початком холодів.29 жовтня більшість будинків Вишневого були вже з теплом. Був один порив, через який два будинки довелося відключити – зараз вже все виправили. Ще в одному у людей потекла сушка для рушників у ванній кімнаті, теж довелося перекривати стояк до того часу, поки не відремонтували. Є питання тільки по Лесі Українки, 37, де власник помешкання на 9 поверсі зрізав радіатори, по стояку немає циркуляції.

-   Тобто, весь стояк на 9 поверхів через одну людину невідомо скільки буде жити без опалення?

-   Якщо точно, то не один стояк, а чотири. Так в будинку зроблена розводка, що теплоносій по циркуляції проходить через всі стояки одного під’їзду.

-    Тим гірше. А майстри можуть змінити систему опалення таким чином, щоби кілька десятків сімей не страждали від однієї людини?

-   Законно можна тільки відновити систему до проектного стану. Ми робимо все можливе, мешканці будинку теж зі свого боку намагаються вплинути на свого сусіда. Але схоже, що без поліції в цю квартиру ми не потрапимо. Заяву написали. В нових будинках роблять горизонтальну розводку, коли кожна квартира підключена окремо. Там такої проблеми не існує. Якщо людина хоче відключити опалення, вона перекрила собі кран – і все, це більше нікого не стосується. Хіба що сусідам буде трохи холодніше, бо через стіни їм доведеться гріти квартиру того, хто вирішив зекономити.

-    Власне, в будинках з горизонтальною розводкою є можливість економити. А що робити мешканцям старих будинків для зменшення рахунків? Може, утеплювати стіни?

-    Утеплювати теж можна, але я всім говорю, що дешевше та ефективніше облаштувати індивідуальний тепловий пункт з автоматичним регулятором. У Вишневому є три будинки з таким обладнанням. В середньому їх мешканці сплачують на 15-20 % менше, ніж інші. Прилад подає в будинок рівно стільки тепла, скільки потрібно, враховуючи погодні умови.

-    Скільки коштує таке обладнання?

-    Від 200 до 400 тисяч на один будинок. Мешканці багатоповерхівки з великою кількістю квартир окуплять такі інвестиції за один сезон, максимум – за два. Тут треба рахувати, чим більше будинок, тим менше витрати на одну квартиру.

-   Судячи з того, що автоматична регуляція встановлена тільки в трьох будинках Вишневого з всіх тих, хто користується послугами централізованого теплопостачання, ця ідея не набула великої популярності?

-   Є ще один будинок, де люди встановили крани на радіаторах в своїх квартирах. Коли занадто гаряче, вони самі підкручують. У них теж споживання приблизно на 20% нижче, ніж в середньому по будинках такого типу. В будь-якому разі, рішення має бути комплексним, для всього будинку. Не так, щоб один сусід вирішив утеплитися, другий відрізав батареї, а третій влаштував собі теплу підлогу, через яку забирає половину тепла, призначену на весь стояк. В багатьох країнах Європи вживали заходи з підвищення енергоефективності в сфері ЖКГ. Їхній досвід свідчить, що по старим будинкам цілком реально зменшити витрати тепла майже вдвічі.

-   Але у нас звісно це не робиться через брак коштів, Ви до цього ведете?

-   У великих проектів з енергозбереження є тільки два шляхи – або державне фінансування, або міжнародні кредити чи гранти. Першого у нас немає, залишається друге. Деякі міста України вже провадять масштабні роботи із підвищення енергоефективності за рахунок пільгових європейських кредитів. Це, наприклад, Львів, Вінниця, Миргород. Я спілкувався з директором «Вінницяміськтеплоенерго» – у нього є цілий відділ на п’ять чоловік, які займаються виключно роботою по міжнародних програмах. Ми теж готові долучитися до такого співробітництва. Саме  зараз готуємо документи на програму «Швеція – Україна: підтримка централізованого теплопостачання». Частину коштів надають європейські фінансові установи, другу частину має виділити міська влада.

-   А можна з цього моменту детальніше? Вишневе за допомогою європейських фінансових інститутів запускає програму енергозбереження? Які умови, строки, суми?

-   Всі подробиці щодо програми – тільки після підписання. Зараз я можу розповісти тільки про технічні питання, які ми збираємося вирішити. В першу чергу, мова йде про заміну теплотрас по Київській та Європейській. Цього року на гідравлічних випробуваннях у нас було дев’ять поривів, стільки ще не було ніколи. Магістральні теплотраси були прокладені ще 70-х роках минулогостоліття. Ці труби вже відпрацювали своє. Крім того, через них йде багато втрат. Раніше теплотрасу обмотували скловатою, зараз заводи виробляють попередньо ізольовані труби, які краще зберігають тепло. Також нещодавно в Європі почали застосовувати метод так званої «гарячої укладки», коли труби нагрівають до робочої температури і прокладають точно в стик без компенсаторів. Це теж збільшує енергоефективність, оскільки через компенсатори тепло також втрачається. Спробуємо новий метод, коли будемо прокладати трасу по Київській.

-   Нові труби, які зменшують втрати, це добре. Але лічильник на тепло стоїть не на трасі, а безпосередньо на вході в будинок.

-   Всі кошти, які залишаться після заміни магістральних труб, пустимо на автоматичні терморегулятори. Скільки зможемо, стільки будинків обладнаємо. Я казав, що це найдешевший та найефективніший спосіб зменшити споживання.

-   Ви постійно говорите, що треба зменшити споживання. Тобто, об’єктивно заради економії людям доведеться сидіти в холодних квартирах?

-   Ні, не доведеться. Я поясню, як працює система автоматичної регуляції. Дуже низька температура за всю зиму припадає тільки на десять днів, не більше. Ще два місяці на вулиці до мінус 10. Решту днів опалювального сезону температура коливається навколо нуля – то плюс, то мінус. В такі дні батареї обігрівають квартири аж надто сильно, люди змушені відкривати вікна на провітрювання. Отже, за такої погоди регулятор автоматично зменшує подачу тепла в будинок, а насос підтримує циркуляцію в системі. Відповідно, споживач менше платить.

-    До речі, скільки буде коштувати опалення цієї зими?

-   Ми розпочинаємо сезон с тим самим тарифом, що і в минулий рік 1884гривні за гігакалорію.

-   Дорого.

-   Так, дорого. Але яка альтернатива? Минулого року чи не найдешевший тариф по області був у КП «Києво-Святошинська тепломережа» – 1300 грн за гігакалорію на всіх їхніх десятикотельнях району. Багато хто ставив їх нам у приклад, чому у вас так дорого, а у них так дешево. І ось результат – Києво-Святошинська тепломережа цієї осені змушена визнати, що система в критичному стані, підприємство має мільйонні борги, а економічно обґрунтований тариф має бути більш ніж 2600 гривень. Підвищення в два рази! Після мітингів під облрадою, втручання губернатора та звернень в прокуратуру, людям пообіцяли зробити 2,2 чи 2,3 тисячі. Оце насправді дорого. Як би там не критикували «тепловиків» Вишневого, але у нас з року в рік проводиться системна робота. Міська влада підтримує, допомагає вирішувати проблеми. Якщо порівнювати з іншими, у нас одне з кращих підприємств в галузі теплоенергетики не тільки в Київщині, але й в цілому по Україні.