ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

«Сьогодні в Україні за цькування в школі присудили перший штраф у розмірі 100 тисяч гривень»

«Сьогодні в Україні за цькування в школі присудили перший штраф у розмірі 100 тисяч гривень»Директор Києво-Святошинського районного центру для сім’ї, дітей та молоді Оксана Мельниченко розповідала про роботу Центру та про новини у сімейному законодавстві.

Одна із задач нашого Центру – не тільки супроводжувати сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, але й  працювати на попередження сімейного неблагополуччя. Зустрічаємося з людьми, проводимо різноманітні заходи, створюємо групи в соціальних мережах, наприклад, підтримки сім’ї, для батьків дітей з інвалідністю, для підлітків тощо. Вже три роки, як перед школою ми проводимо заняття для батьків. Вони обговорюють з психологами адаптацію дітей у школах, всі їхні труднощі та переживання, розглядаємо проблеми поведінки, взаємостосунки з дітьми та як їх налагоджувати.

У літній період займаємося організацією літного відпочинку для дітей. Співпрацюємо з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями. Направляємо на оздоровлення дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Ось якраз 21 липня 150 дітей поїхали до табору Дельфін.

У нас відпрацьовані всі механізми допомоги алко - та наркозалежним. Вже підписали угоди про співробітництво із багатьма громадськими організаціями щодо створення груп взаємодопомоги алко - та наркозалежним. У Вишневому вже працює група для співзалежних, тобто людей, які живуть із залежними. Таким людям потрібно навчитися жити алкозалежними, вміти справлятися з ними. Це добре, якщо людина перестала вживати, але якщо ні…Відповідно, бажаючим можемо запропонувати реабілітаційний центр. В цьому році 17- річного юнака відправили на лікування. Батьки вчасно забили на сполох. Юнак потрапив на облік в поліцію превенції. І саме такою спільною роботою ми допомогли хлопцеві. Зараз він уже 4 місяць знаходиться в центрі. Його батьки отримують допомогу наших спеціалістів. Чим більше партнерів ми об’єднаємо навколо вирішення цих проблем, тим краще.

Працюємо з батьками, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Часто причиною, знову ж таки, є вживання алкоголю або неосвіченість і безвідповідальність. У нас, наприклад, є такі сім’ї у Вишневому, де батьки ніколи не працювали. Або ж мама працює, а тато, всіляко ухиляється від роботи, як не одну причину вигадує, так іншу. Такі люди не хочуть змінюватися і не будуть.

Але у нас також дуже багато хороших багатодітних сімей. Люди свідомо народжують дітей. Ми звичайно бачимо тільки неблагополучних, але таких сімей меншість, повірте.

Протягом останніх двох років у нас користується популярністю «Школа самостійності» - уроки для підлітків, де вони навчаються самостійності. Діти, які досягли успіхів у нашій школі та заробили відповідні бали, поїдуть в безкоштовний табір. Вже є можливість займатися у вечірній та ранковій групах. Це зроблено для зручності учнів, які навчаються у дві зміни в школах.

Беремо в роботу сім’ї, де є труднощі в спілкуванні – наприклад, дітей всиновили. Зараз ми працюємо з трьома такими сім’ями. Часто в таких батьків опускаються руки. Але, знову ж таки, ми йдемо назустріч і спільними зусиллями допомагаємо їм. Ми робимо максимально все можливе, щоб відновити їхні стосунки. Що говорити про всиновлених, якщо біологічні батьки приводять дітей і кажуть: «Робіть, що хочете з ним»…. Я не знаю якими словами це описати. Як можна відмовитися від дитини?

Сьогодні в Україні діє новий закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». На сьогодні є всі законодавчі акти, які прийняті для того, щоб поліція могла реагувати і, відповідно, зупиняти домашнє насильство. Одне із завдань Закону, вироблення нетерпимого ставлення до будь яких проявів домашньою насильства. Навіть якщо в магазині ви побачили як мама штурхає дитину і відреагуєте, це перший крок до вирішення проблеми.

Кричуща проблема – булінг. Ми досліджували його причини на координаційній раді. Справа в тому, що часто діти беруть приклади зі своїх батьків. Вони дивляться на їхню поведінку вдома. Або ж можливо дитина піддається фізичному або ж психологічному насильству. А потім приходить в школу і відіграється на своїх ровесниках або ж сама стає жертвою цькування. Дуже велике значення відіграє відношення до цієї проблеми керівництва шкіл та вчителів. Не варто мовчати про цю проблему. Сьогодні в Україні за цькування в школі присудили перший штраф у розмірі 100 тисяч гривень.

Ми мали гарний приклад проведення фестивалю «Вишневе без насильства» - Стоп! Булінг, організований разом з Вишневою міською радою, Палацом культури і мистецтв, школами міста. Такі фестивалі привертають увагу дітей, вони задумуються над своїми вчинками та діями. Є плани зробити фестиваль на тему здорового способу життя.