ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ПІДВИЩЕННЯ КОМУНАЛЬНИХ ТАРИФІВ: ЩО, ДЕ, КОМУ

В умовах підвищення цін і тарифів на оплату послуггазопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води КМУ попіклувався про малозабезпечені сім'ї та передбачив для них безповоротну компенсацію таких додаткових витрат. Механізм призначення та надання населенню зазначеної компенсації встановлює відповідний Порядок, який ми наразі й розглянемо.

Кому надають компенсацію

Сім'ям, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величинипрожиткового мінімуму для сім’ї, який, у свою чергу, визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім'ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення. Під сім'єю кабмінівці розуміють осіб, які прописані в житловому приміщенні (будинку).

Як розраховують компенсацію

Від середньомісячного розміру плати за комунальні послуги в межах норм споживання по підвищеним цінам і тарифамвіднімаємо середньомісячний розмір відповідного платежу, який сім'я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. Розмір компенсації визначається окремо для кожного виду комунпослуг, для опалювального й неопалювального періодів (у неповні місяці опалювального періоду - пропорційно до кількості днів опалювального періоду в них).

У разі чергового підвищення цін і тарифів на комунпослуги протягом періоду надання компенсації її розмір будуть перераховувати, беручи до уваги таке чергове підвищення.

Необхідна для розрахунку інформація подається підприємствами, які надають комунпослуги, ЖБК та ОСББ(далі - підприємства)органам соцзахисту в п'ятиденний строк із моменту надходження запиту.

Для розрахунку середньомісячного розміру плати до зміни цін і тарифів, схоже, братиметься піврічний період.

Що й куди подавати для отримання компенсації

Одній з осіб, яка проживає в житловому приміщенні (будинку), необхідно звернутися до управління праці та соцзахисту населення за місцем реєстрації. При собі мати:

- заяву довільної форми, у якій обов'язково зазначаються відомості про всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), такі як прізвище, ім'я та по батькові, число,місяць, рік народження, серія, номер паспорта громадянина України, ким і коли виданий, реєстраційний номер облікової картки платника податків, види отримуваного доходу за попередні шість місяців та згода на обробку персональних даних. Окрім того, наводиться перелік комунальних послуг, якими користується сім'я, із зазначенням реквізитів підприємств, що надають послуги;

- паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або особи без громадянства;

- довідку про склад зареєстрованих осіб у житловому приміщенні (будинку) осіб від підприємств та організацій, які здійснюють обслуговування житлового будинку, ЖБК, ОСББ, сільських та селищних рад або територіальних органів державної міграційної служби;

- довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої в житловому приміщенні (будинку), від роботодавця, від навчального закладу -для студента, або від податкової інспекції -для ФОП.

У який строк призначають компенсацію

Приблизно від 15 до 25 днів із моменту звернення заявника, про що його письмово повідомлять. Строк залежить від того, наскільки швидко підприємства нададуть органу соцзахисту необхідну для розрахунку інформацію та чи буде він додатково здійснювати відповідну її перевірку.

За який період надають компенсацію

Із місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 рр.

Причому якщо звернення за наданням компенсації надійшло до кінця вересня 2014 р., за бажанням заявника компенсація може бути призначена з травня 2014 р. Однак пощупати гроші не вдасться, адже компенсація щомісяця перераховується підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника.

У яких випадках припиняють нарахування компенсації

1.      За поданням підприємства, якщо заявник без поважних причин не оплачує комунальних послуг. Компенсування припиняється з наступного місяця після місяця несплати. Причому сім'я поновлює право на отримання компенсації з наступного місяця після подання до управління праці та соцзахисту населення документів, які підтверджують погашення заборгованості. Однак поки триває період затримки у сплаті -компенсувати нічого не будуть.

2.      Коли заявник приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та склад осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), внаслідок чого йому надміру перерахували суму компенсації. Окрім того, він має повернути суму такої надмірної компенсації на вимогу органу соцзахисту населення.

3.      У разі переїзду сім'ї в іншу місцевість.

4.      За заявою отримувача компенсації.

За матеріаламигазети «Все про бухгалтерський облік»