На носі щорічна епідемія грипу, яка навряд чи омине Вишневе. Чи настільки страшний грип як його малюють? Вся правда про грип та методи боротьби із ним - далі.
Як і минулого року на нас чекає грип категорії А та підвиди вірусів грипу В. Одним із найвідоміших є грип Вісконсін, Брісбен та свинячий грип (H1N1).
Прогнозують, що на грип треба очікувати в кінці січня - на початку лютого. Ніна Правдолюбенко, завідуюча терапевтичним відділенням міської лікарні Вишневого, каже, що за підвищеної вологості та мінливої погоди, цілком ймовірним є високий рівень захворювання на грип та гострі респіраторні захворювання. Наразі, існує невеличкий процент збільшення захворювань на ГРЗ, але активного зростання не прослідковується. Також, Ніна Правдолюбенко розповіла, що всі лікарі та медичні сестри готові до зустрічі епідемії, обов’язковим є масковий режим. Через кожні три години змінюються маски, кожна з яких позначена абсолютно іншим кольором. Якщо ситуація буде потребувати посиленого режиму, будуть задіяні всі ресурси. Жоден виклик не залишиться без уваги.
Берегтися від грипу обов’язково потрібно. «На першому місці стоїть імунна профілактика – вакцинація, - розповідає Ніна Правдолюбенко, - зазвичай її треба проводити за дві-три неділі до початку прогнозованої епідемії. Але зараз можна проводити і за тиждень, організм встигає дати імунну відповідь». Варто зауважити, що вакцинація не є стовідсотковою гарантією того, що ви не захворієте. Існує імовірність того, що ви захворієте на грип, але сам період хвороби буде протікати з мінімальними пошкодженнями для вашого організму (ускладнення, які найчастіше виникають після грипу).
Але оскільки наші люди не хочуть, не можуть або не мають грошей на вакцинацію треба дотримуватися елементарних заходів безпеки щодо власного здоров’я:
1. Уникати місць скупчення людей;
2. Мити руки частіше, ніж завжди;
3. Ручки дверей обробляти спиртом (на робочому місці);
4. Поживно харчуватися (більше овочів, фруктів які містять вітамін С);
5. Приймати різноманітні таблетовані вітамінні препарати;
6. Достатньо відпочивати (уникати стресів, перевтом);
7. Тепло одягатися.
«Попередити захворювання набагато легше, - попереджає Ніна Правдолюбенко, - ніж потім лікуватися». А й справді, для повного щастя людям не вистачає тільки здоров’я, лише дурень обере гроші без здоров’я. Отож не забувайте турбуватися про своє власне здоров’я та здоров’я близьких.
Перші ознаки захворювання:
1. Температура вище 38 градусів;
2. Болі в м’язах;
3. Озноб;
4. Слабкість;
5. Нежить;
Якщо все це ви відчуваєте зараз, обов’язково слід викликати лікаря.
Самолікування – заборонено!
Тетяна Дорошенко
< Попередня | Наступна > |
---|