ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Перша домедична допомога в умовах бойових дій

Грибна небезпека

Грибна небезпекаОстаннім часом в Україні почастішали випадки отруєння грибами. Аналізподібнихвипадків свідчить, що більшість отруєнь зумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання грибів.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами необхідно відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Краще споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Окрім того не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Не давайте грибних страв малолітнім дітям. Також не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини.

«НМ»