ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

День Української Державності

День Української Державності28-го липня 2022 року Україна відзначатиме День Хрещення Київської Русі та День Української Державності. 

День Української Державності - свято нове. Президент Володимир Зеленський оголосив про його заснування 24 серпня 2021 року, у 30-ту річницю Незалежності України. 25 серпня глава держави вніс законопроєкт щодо встановлення Дня Української Державності до парламенту. Верховна Рада підтримала цю ідею вже після повномасштабного нападу росії на Україну. 

Про що День Української Державності?

Чому ми святкуватимемо його одночасно з Днем Хрещення Київської Русі? 

День Української Державності має на меті затвердити спадкоємність понад тисячолітньої історії українського державотворення та протидіяти історичним фейкам про єдність походження українського та російського народів.

Ми маємо знати, що перші історичні згадки про українське державотворення - стосуються заснування столиці Давньоруської держави - міста Києва та подіями, пов'язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію. Це був цивілізаційний вибір для України. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, писемності. 

Саме на вшанування видатного державотворця Київського князя Володимира Великого у День Хрещення Київської Русі - України - 28 липня - встановлено День Української Державності. 

Державотворчі традиції Київської Русі продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

День Української Державності нероздільно пов'язаний із військовими тисячолітніми традиціями, з історією українського конституціоналізму, з прагненнями до свободи та самостійності та державними символами. 

Ми маємо знати та пишатися досягненнями нашої держави на шляху її становлення. Бо є чим - Україна має понад тисячолітню історію українського державотворення!