ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

«Я живу за рахунок сусідів»

«Я живу за рахунок сусідів» У 500 мешканців Вишневої громади борги за комуналку більше 23 мільйонів гривень.

Є кілька споживачів із боргом більше 200 тисяч. Більше десятка квартир винні більше, ніж 100 тис. грн.

Це не ті борги, що виникли через тимчасові труднощі, а потім людина збирається все погасити, як тільки матиме фінансову спроможність. Це категорія, яка не платить роками. Деякі – не платять ніколи.

Із електроенергією найпростіше. Не сплатив за кілька місяців поспіль – вислали попередження, за 5 днів прийшли співробітники оператора електромереж, відключили лічильник. Всі це знають. Тому за електроенергію платять завжди і вчасно. Так по всій Україні, не тільки у Вишневій громаді.

Натомість, рівень оплат за опалення та гарячу воду сягає приблизно 90%. З року в рік не платять одній й ті самі люди, керуючись гаслом: «Я живу за рахунок сусідів». Заборгованість накопичується. У 500 мешканців Вишневої громади борги за комуналку перевищують 30 тисяч гривень – сумарно тільки за опалення та гарячу воду вони винні більше 23 млн гривень, не рахуючи обслуговування будинків та вивозу сміття.

Теплоенерго завжди виходить із опалювального сезону з великим обсягом боргів. Але значна частина з них буде сплачена протягом року – не всі можуть одразу викласти всю суму і «розбивають» оплати на весь рік. Отримавши, умовно кажучи, квитанцію на три тисячі гривень, людина сплачує взимку лише дві, а решту збирається погасити влітку. І дисципліновано щомісяця перераховує стільки, скільки може. Це нормально. Питання, що робити з тими, хто платити не хоче і не буде.

Єдиний законний спосіб стягнути заборгованість – звернення до суду. Якщо людина не виконує рішення суду, не йде на реструктуризацію, вона потрапляє до реєстру боржників. Далі працює Державна виконавча служба. По всіх великих боржниках така процедура запущена. По деяким, ця історія тягнуться вже більше 10 років. На жаль, не завжди успішно.

Це не проблема виключно Вишневої громади. В Україні давно шукають дієвий механізм стягнення заборгованості за комунальні послуги. Зараз на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг». В ньому є цікаві нововведення, наприклад:

-        Заборонити боржникам виїжджати за кордон.

-        Обмежити в праві керування транспортними засобами.

Як не дивно, серед злісних неплатників чимало забезпечених людей, які користуються автомобілем та регулярно виїжджають за межі України. Вони можуть, але не хочуть платити. Натомість, пенсіонери та малозабезпечені – серед найбільш дисциплінованих споживачів, які завжди, незважаючи на обставини, намагаються вчасно оплатити комуналку. Не в останню чергу тому, що від цього залежить отримання субсидії. Дієвий механізм. Немає проплати – позбавлять субсидії.

Рано чи пізно, але в роботі із злісними неплатниками у Державної виконавчої служби мають з’явитися не менш ефективні важелі впливу. Боржникам доведеться зрозуміти, що платити все одно доведеться. Ніхто ці борги не спише. Люди, які вчасно сплачують за комуналку, не повинні утримувати недобросовісних сусідів своїм коштом. Будемо працювати над цим разом, залучаючи представників комунальних підприємств, поліцію, сусідів та ЗМІ.