ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Мешканцям Вишневий відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

Держпродспоживслужба

Увага! Ботулізм!

Звертаємо увагу населення!Щороку реєструються випадки захворювання серед населення Київської області, в тому числі і мешканців наших територіальних громад на таку небезпечну і підступну хворобу, як ботулізм, який у разі несвоєчасного звернення та розпочатого лікування в умовах медичного закладу може закінчитися смертю хворого.

Що ж це за хвороба і як від неї можна вберегтись?

Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, яка в першу чергу вражає центральну нервову систему людини. Початковими проявами ботулізму є головний біль, сухість у роті, слабкість, різке погіршення зору (двоїння в очах, «туман», «сітка» перед очима), косоокість, розширення зіниць. Характерною ознакою захворювання є відсутність лихоманки, закрепи, що не піддаються дії проносних засобів, очисної клізми. У хворого змінюється голос (стає гугнявим, осиплим) іноді зникає зовсім, стає важко ковтати, дихати, рухатись, наростає м’язова слабкість.

Викликають захворювання на ботулізм мікроорганізми клостридії, місцем постійного перебування яких є ґрунт, звідки вони потрапляють у воду, продукти харчування (овочі, гриби, рибні та м’ясні продукти), далі – в шлунок людини, тварини, птахів, риби. Захворювання на ботулізм викликає не сам збудник (клостридії), а токсин який утворюється в результаті діяльності збудника і є одним із найбільш сильнодіючих природних токсинів. Швидкість токсиноутворювання є досить значною і становить 12-24 години. Зараження дорослої людини відбувається найчастіше через шлунково-кишковий тракт.

Особливістю збудника хвороби є те, що в одному і тому ж продукті токсин накопичується гніздами. Таким чином, споживаючи один і той же продукт, консерви з однієї і тієї ж банки, одні люди можуть захворіти, а інші – ні. Варто знати, що впродовж останніх років як чинник передавання ботулізму домінують м’ясні вироби, риба і рибопродукти, далі-гриби і інші продукти харчування.

Щоб уберегти себе і свою родину від ботулізму треба пам’ятати і суворо дотримуватись правил приготування консервованих продуктів в домашніх умовах. А це, перш за все, використовувати доброякісні овочі, фрукти, гриби, м'ясо, рибу та інші, які необхідно ретельно промити  у великій кількості проточної води, попередньо очистивши від залишків ґрунту. Важливо використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, кислоти, цукру, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції. Рибу, м'ясо необхідно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при певній температурі та тиску. При консервуванні грибів обов’язково використовувати кислоту в потрібній концентрації. Зберігати консервовані дома продукти необхідно в умовах холоду. Остерігайтесь купувати домашні консерви, а також м’ясні та рибні продукти, виготовлені в домашніх умовах, «з рук», на вулицях і ринках, не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою.

У разі виникнення ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь до лікаря, адже своєчасно розпочате лікування збереже ваше здоров’я і життя.

 

Завідувач сектору державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Вишневого відділу Головного управління
Держпродспоживслужби
в Київській області                                                                                                         Т.П. Демченко

Звертаємо увагу населення!

Звертаємо увагу населення!На території Київської області епізоотична ситуація щодо сказу тварин залишається напруженою, питома вага зареєстрованих випадків припадає на диких та бродячих тварин (лисиці, безпритульні коти та собаки).

З метою профілактики та зменшення захворюваності на сказ в дикій фауні, відповідно до розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України від 06.08.2021 № 532 «Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2021 році за допомогою авіації» у другій половині вересня 2021 року буде проводитись планова пероральна імунізація диких та бродячих м’ясоїдних тварин на території області.

Пероральна імунізація від сказу – один зі способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити, щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язово або підшкірно), після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.

Для імунізації тварин від сказу буде використовуватися пероральна вакцина вітчизняного виробника ТОВ «Укрветпромпостач» (м. Бровари). Поживні принади з вакциною – це невеликі за розмірами (з сірникову коробку) брикети (коричневого кольору) з желеподібною капсулою (полімерний блістер з антигеном) всередині. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, що приманює тварин на великих відстанях.

Звертаємо увагу населення! Принади цілком безпечні для людей, тварин і навколишнього середовища, але у разі виявлення брикетів з вакциною просимо їх не чіпати, не переміщати на інші місця та не руйнувати.

Розповсюдження принад з вакциною проти сказу буде проводитися літаками над територіями лісових та сільськогосподарських угідь і триватиме протягом 7-14 днів, в залежності від погодних умов.

За інформацією Держпродспоживслужби

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ ЗАБОРОНЕНА!

Для припинення розгортання осередків стихійної торгівлі звертаємося до всіх громадян України із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі! Законом України «Про благоустрій населених пунктів» стихійна торгівля ЗАБОРОНЕНА! Відповідно до ст. 160 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» визначено відповідальність за торгівлю з рук у невстановлених місцях. Виникненню стихійної торгівлі сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків.

Чим небезпечні продукти зі стихійних ринків:

1. Якість продуктів ніхто не перевіряє.

2. Харчі продаються прямо з асфальту. Придбавши такий продукт, можна захворіти на інфекційні кишкові захворювання.

3. На стихійних ринках немає торгових місць, що є негігієнічним та виглядає неетично.

4. Продавці на стихійних ринках не отримують жодних дозволів від адміністрації та інших інстанцій. В разі отруєння продуктами потерпілому не буде до кого пред’явити претензію.

Перед тим як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім в інфекційній лікарні витрачати в кілька разів більше. А занадто ощадливим покупцям варто пам’ятати застереження медиків, що купівля продуктів на землі – великий ризик! Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції. Такі місця є – це спеціально облаштовані продовольчі ринки, на яких працюють усі відповідні служби, які перевіряють продукцію, починаючи з м’яса та риби, а закінчуючи крупами та фруктами. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача.


 

Питна вода гарантованої якості запорука здоров'я

Вода – це найважливіша на нашій планеті рідина. У воді зароджується життя. Без неї неможливе існування рослин і тварин. Життя є лише там, де є вода і, навпаки, де знаходиться вода, там є життя.

Протягом життя людина в середньому споживає і, відповідно, виділяє приблизно 75 тонн води. У рідкому середовищі відбуваються процеси травлення і засвоєння організмом поживних речовин. Завдяки воді з організму виводяться шкідливі продукти обміну – сеча, піт, а з ними шкідливі речовини і токсини. Вода очищає наше тіло зсередини так само, як водяний струмінь змиває бруд зовні.

Якість води, що використовується людиною для забезпечення її життєдіяльності регламентується відповідними нормативними документами, такими як Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» від 10.01.2002 №2918-ІІІ, Державні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), згідно яких вода за своїми органолептичними, фізико – хімічними та мікробіологічними показниками повинна відповідати нормам.

У той же час, питна вода, що надходить через водопровідну систему населенню не завжди відповідає санітарно – гігієнічним вимогам, а від її якості хочеться сподіватись кращого. Поки вода дійде до споживача з місця, де її видобувають, вона проходить через сотні кілометрів труб. З моменту надходження води в мережу її якість та безпечність всіляко залежить від дотримання основних правил експлуатації водогонів, які через певний термін експлуатації починають втрачати свої основні якості (міцність, безпечність, герметичність, довговічність).

Основним недоліком в експлуатації труб є утворення корозії. На швидкість та характер утворення корозії впливає природний склад води. Під впливом присутності органічних та амонійних речовин у воді в мережах можуть розвиватись залізобактерії, що призводить до появи на внутрішній частині труб нерозчинного осаду гідроксиду заліза та їх заростання, внаслідок чого погіршується якість води (змінюються та погіршуються органолептичні показники - каламутність, запах, смак та присмак, підвищується вміст заліза загального). Це призводить до виникнення аварійних ситуацій, поривів водопровідних мереж та як наслідок погіршення якості питної води.

Вживання недоброякісної питної води негативно впливає на здоров'я людини. Це може відбуватися як при вживанні води для пиття і приготування їжі, так і при купанні та плаванні, заняттях водними видами спорту в такій воді. Природна вода може стати причиною ряду захворювань, викликаних нестачею або надлишком у ній окремих хімічних елементів і сполук (йод, фтор, марганець, магній та ін.). Вода річок та інших відкритих водойм може негативно вплинути на здоров'я людини, якщо забруднена речовинами, що потрапили до неї з промисловими, побутовими, сільськогосподарськими скидами, недостатньо очищена і знезаражена. З водою можуть передаватися різноманітні інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, ротовірусна інфекція, черевний тиф, паратифи, дизентерія та інші кишкові інфекції), а також яйця гельмінтів, збудники протозойних захворювань. Патогенні збудники можуть потрапляти у воду з різними нечистотами та відходами, тому безпека води в епідемічному плані є однією з головних вимог.

Оскільки вода є універсальним розчинником у ній розчиняється безліч домішок на шляху проходження по системі водопостачання, тому перед вживанням воду необхідно очищати. Для цього існують різні види фільтрів, а також є методики, як це можна робити вдома в побутових умовах.

Саме від якості води, яку ми п’ємо, залежить стан нашого здоров’я, якість нашого життя. Вода варта того, щоб ми цікавились, що ми п’ємо і зробили все можливе, щоб ця вода була чистою, фізіологічно повноцінною та відповідала діючим вимогам державних санітарних правил.

Потрібно просто зрозуміти, що вода – це одне з найбільших багатств, вічна цінність, до якої ми повинні відноситися з великою повагою, не завдаючи їй шкоди та пильно оберігаючи.

Пам’ятайте: вода – дзеркало минулого і сучасного.
 

Літня пора для відпочинку, а не для лікування гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Бережіть себе!

Серед різних інфекційних захворювань, які зустрічаються у людей, особливе місце належить гострим кишковим інфекційних хворобам. Гострі кишкові інфекції - це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково – кишкового тракту.

Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій ( шигели, сальмонели), умовно – патогенні мікроби ( стафілокок, протей), віруси ( ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти ( лямблії). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3діб.

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження не впливає на смакові якості продукту.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудники кишкових інфекцій живуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями. Характерною рисою кишкової інфекції є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити та розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання.

Харчові отруєння – це захворювання людини , що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією, чи внаслідок вмісту різних
токсичних речовин. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах,
що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці ( тістечка, паштети). Джерелом зараження таких продуктів можуть бути хворі, що страждають стафілококовими захворюваннями.

Раннє виявлення хворих і бацилоносіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно розпочате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.

– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Пам’ятати, що купуючи будь які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

– Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

– Якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби)

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.

– Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

– Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах слід уникати попадання води в рот.

Виконання цих нескладних правил і порад допоможе уникнути захворювань на гострі кишкові інфекції, харчових отруєнь і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.

Використайте чудову літню пору для відпочинку та оздоровлення, а не для лікування кишкових інфекцій та харчових отруєнь.