ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Звернення в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Ореста Вітика до платників податків регіону

Звернення в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Ореста Вітика до платників податків регіону

Шановні мешканці Київщини!


Раціональний аналіз подій, пов’язаних з розповсюдженням коронавірусу COVID-19, доводить, що наразі навряд чи можна назвати щось більш важливим, аніж здоров’я громадян, виконання умов карантину та збереження безпеки.

Через швидке зростання кількості осіб, що захворіли, ми закриваємо центри обслуговування платників податків на термін дії карантину. Це безпрецедентний крок, але ми вимушені вдатися непопулярних з точки зору надання послуг платникам заходів, втім, першочергове завдання – збереження безпеки та здоров’я наших громадян.

Я особисто закликаю вас перейти в онлайн та користуватись електронними сервісами. Державна податкова служба, впроваджуючи клієнт-орієнтований підхід, створила єдину сервісну платформу – електронний кабінет, який працює у режимі 24/7. У січні-лютому в електронному вигляді до територіальних органів ГУ ДПС у Київській області прозвітувало 76% платників податків, тоді як минулого року за аналогічний період онлайн-звітність подали 71% суб’єктів господарювання. Приємно констатувати позитивну динаміку, втім, сподіваюся, що цей показник сягне вище.

Держава зробила великі кроки назустріч бізнесу, прийнявши закони на підтримку підприємництва в період проведення заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу територією України. Я закликаю вас також продемонструвати готовність до діалогу та відповідально поставитися до ситуації, що вимагає від кожного з нас мудрості та сил.

Як очільник податкової служби Київської області я дякую платникам податків за розуміння та соціальну відповідальність. Це має значення для всієї країни. При цьому запевняю, що працівники податкової служби продовжують виконувати свої обов’язки, адже економічна стабільність та наповнення бюджету дозволить Державі максимально швидко забезпечувати соціальні гарантії своїм громадянам.

Бережіть себе!

З повагою
в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області
Орест Вітик
 

 

 

 

З 23 березня 2020 року Центри обслуговування платників ГУ ДПС у Київській області надаватимуть адміністративні послуги виключно в онлайн режимі

Шановні платники податків!

З 23 березня 2020 року, у зв’язку введенням на території регіону надзвичайної ситуації та карантину, Центри обслуговування платників надаватимуть адміністративні послуги виключно онлайн.

На період карантину строки звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг зупиняються. Через електронний кабінет платника ви можете залишити заявку на надання необхідної послуги.

Від дня припинення карантину перебіг строків буде продовжено з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

- Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через субсайт Головного управління ДПС у Київській області.

Електронні адреси :

-   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  - офіційна електронна пошта Головного управління ДПС у Київській області, для інформаційного обміну з органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  - для подання запитів громадянами на отримання публічної інформації.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  - для подання електронних звернень громадян (електронні звернення від громадян приймаються в Головному управлінні ДПС у Київській області у вигляді сканкопій чи фотокопій письмових звернень з підписом заявника із зазначенням дати та місця проживання розміром до 2 Мб).

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  - для отримання інформаційно-довідкових послуг без використання електронного цифрового підпису.

ГУ ДПС у Київській області

 

Заповнення Таблиці даних платника

Головне управління ДПС у Київській області інформує платників, що Таблиця даних платника податку -  це зведена інформація, що подається платником податку до контролюючого органу щодо кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодів товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

У таблиці  даних платника податку (далі - Таблиця) зазначаються:

   -  види економічної діяльності відповідно до КВЕД ДК 009:2010;

   -  коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України;

  -   коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010 (далі - ДКПП), що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Одночасне заповнення граф щодо придбання (отримання) і постачання/надання товарів/послуг в одному рядку Таблиці не допускається. Коди послуг згідно з ДКПП у Таблиці мають містити від 5 (наприклад: 02.40) до 14 символів.

Після подання Таблиці, надалі при складанні податкових накладних/розрахунків коригувань, коди товарів згідно з УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП мають вказуватися на рівні тих знаків (цифр), які зазначені в поданій Таблиці. Якщо в Таблиці коди будуть вказані на рівні 4 перших цифр, а в податковій накладній/розрахунку коригування - на рівні 12 цифр, то реєстрація такої податкової накладної/розрахунку коригування може бути зупинена (наприклад, код «33.12» і код «33.12.24-00.00» не ідентичні і розуміються як різні коди).

Отримання попередньої оплати за товари, постачання яких ще не відбулося, не позбавляє платника податку права навести у Таблиці інформацію щодо товарів відносно яких вона отримана.

Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Платник податків має право подати Таблицю без наявності факту зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН.

ГУ ДПС у Київській області

 

До якого бюджету сплачувати ПДФО самозайнятим особам з виплачених ними доходів

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що податковим агентом щодо податку на доходи фізичних осіб є юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента – юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, які виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм (п.п.14.1.180 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу ).

Самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності (п.п.14.1.226 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Підпунктом «а» п.п. 168.4.5 п. 168.4 ст. 168 ПКУ передбачено, що фізична особа, відповідальна за нарахування та утримання податку, сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету: у разі коли така фізична особа є податковим агентом, - за місцем реєстрації у контролюючих органах, а у випадках, передбачених ПКУ, - за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості).

ГУ ДПС у Київській області

 

Надання адміністративних послуг щодо ліцензування діяльності суб’єктів господарювання з роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та пального, зберігання пального

Головне управління ДПС у Київській області, з метою попередження розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19, доводить до відома платників податків, що з 23.03.2020 документи на отримання ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, а також на зберігання пального, на зберігання пального виключно для потреб власного споживання, дублікатів, переоформлення ліцензій у випадках, передбачених законодавством, суб’єкти господарювання можуть направляти поштовими відправленнями або залишати безпосередньо в скриньці для документів за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення, 5-А.

Отримання зазначених вище документів та їх розгляд буде проводитися без участі суб’єктів господарювання.

Інформаціяпрооформлені, анульованітапризупиненіліцензіїбудерозміщуватисянасайтіГоловногоуправлінняДПСуКиївськійобласті.

Видача ліцензій буде здійснюватися після завершення заходів, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Контактний телефон: 273-31-39.

ГУ ДПС у Київській області

 

Отримати довідку про відсутність заборгованості можна в Електронному кабінеті

ГУ ДПС у Київській області інформує, що довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка) надається відповідно до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 (далі – Порядок № 733).  Довідка формується за відсутності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Для отримання Довідки платник повинен подати заяву за формою, згідно з додатком 2 до Порядку №733, яка подається (за його вибором) в один з таких способів:

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;

- в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login, з дотриманням вимог Законів України  «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Звертаємо увагу, що вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису.

У меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету платник може створити та надіслати Заяву за формою J1300305 (для юридичних осіб) або F1300305 (для фізичних осіб).

У Заяві обов’язково вказується посилання на відповідний нормативно-правовий акт, який передбачає необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником (п. 3 Порядку № 733).

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві.  Довідка або відмова у її наданні готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.

Довідку у паперовій формі платник (його законний чи уповноважений представник) отримує безпосередньо в органі, до якого було подано Заяву.

Довідку або відмову у наданні Довідки в електронній формі платник отримує у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету. Довідка надається платнику безоплатно.   Строк її дії становить 10 календарних днів з дати формування, який зазначається у Довідці.

Переглянути видану електронну Довідку  можна у відкритій частині Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/registers/debit), ввівши податковий номер платника (код за ЄДРПОУ/РНОКПП) та реквізити електронної Довідки (дату і номер).

ГУ ДПС у Київській області

 

Дані про рахунки самозайнятої особи відкриті у банках та інших фінансових установах відображаються в Електронному кабінеті

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Податковим Кодексом передбачено, що банки та інші фінансові установи зобов’язані надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунків платникам податків, зокрема, самозайнятим фізичним особам, до контролюючих органів, у яких перебувають на обліку платники податків, у день відкриття/закриття рахунка.

Пунктом 69.7 статті 69 ПКУ передбачено обов’язок фізичної особи – підприємця та особи, яка провадить незалежну професійну діяльність повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, в яких вони відкривають рахунки.

Згідно з абзацом першим п. 5 розд. І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 01 квітня 2019 року № 56) зі змінами та доповненнями

Клієнти банків мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/підприємницької/інвестиційної/незалежної професійної діяльності/діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб.

Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів затверджений наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 №721.

Електронний кабінет платника забезпечує платникам можливість реалізації прав та обов’язків, визначених ПКУ та нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання ПКУ, в тому числі, шляхом, зокрема, перегляду в режимі реального часу інформації про платника податків, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв’язку з обліком платників податків та адмініструванням податків, зборів, здійсненням податкового контролю (п.42 прим 1.2 ст. 42 прим. 1 ПКУ).

Уразівстановленнястатусуклієнтаяксамозайнятоїособи(ФОПабоособи, якапровадитьнезалежнупрофесійнудіяльність) банкитаіншіфінансовіустановипривідкритті/закриттірахунківклієнтанадсилаютьповідомленнядоконтролюючогоорганупровідкриттяабозакриттябудь-якихрахунківплатникаподатків– самозайнятоїособи, утомучислівідкритихдлявласнихпотреб.

Урозділі«Обліковіданіплатника» приватноїчастиниЕлектронногокабінетувідображаються, зокрема, даніпровсірахункисамозайнятоїособивідкритіубанкахтаіншихфінансовихустановах(поточні, депозитні, кредитнітощо).

ГУ ДПС у Київській області

 

Цьогоріч кампанія декларування громадянами доходів, отриманих попереднього року, триватиме до 1 липня

З набранням чинності Закону України від 17.03.2020 №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)», термін подачі декларації про майновий стан і доходи подовжено. Цьогоріч кампанія декларування громадянами доходів, отриманих попереднього року, триватиме до 1 липня.  Сплатити податкові зобов’язання, зазначені у деклараціях, мешканці Київщини мають до 1 жовтня 2020  року.  

Про які види статків мають звітувати громадяни та своєчасно сплатити податки:

-  Від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна;

-  Від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності (крім фізосіб-підприємців платників єдиного податку);

-  Від продажу власної сільськогосподарської продукції;

-  Не від податкових агентів, а також інші доходи, не оподатковані протягом року;

-  Основна сума боргу за кредитом платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням;

-  У вигляді спадщини та подарунків;

-  Від продажу цінних паперів та корпоративних прав;

-  Отримані від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи відповідно до умов цивільно-правового договору;

-  Іноземні доходи. 

ГУ ДПС у Київській області