ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

«Спочатку попереджаємо, потім вживаємо заходів»

«Спочатку попереджаємо, потім вживаємо заходів» Заступник командира «Дельти» Валентин Буга про роботу спецпідрозділу щодо охорони громадського порядку у Вишневому.

-          Валентине Петровичу, наскільки поширеною є практика охорони порядку в місті за допомогою сил громадських формувань – подібно тому, як це робить «Дельта» у Вишневому?

-          Пару років тому я вивчав це питання, тоді якраз готували новий закон про муніципальну варту. Спілкувався з колегами із Вінниці, Франківська, Львова, у них працювали схожі підрозділи. Була у них і своя специфіка. Пам’ятаєте, львівські проблеми із вивозом сміття? Вони більше займалися благоустроєм – боролися з незаконними звалищами. Знаю також, що комплексну охорону порядку, як у нас, громадські формування забезпечують в окремих районах Києва.

-          Чи вистачає повноважень громадській організації для такої роботи? Все ж таки це не поліція.

-          Це перше питання після затримання, кожен день. Зупиняємо машину, одразу крик: «Ви не маєте права!» Маємо. Ви просто закони не знаєте. Ми не вилучаємо автомобіль, не проводимо огляд. Затримали, перевірили документи, викликали поліцію, чекаємо – все повністю на законних підставах. Єдине, що ми не можемо виписувати протоколи про порушення ПДД. Минулого року з нашим нарядом по таких викликах їздив співробітник поліції, зараз ні, і цього дуже не вистачає. На днях доповіли міському голові Іллі Дікову, він сказав, що вирішить. В принципі, з поліцією нормально ми співпрацюємо.

-          А взагалі, скільки у «Дельти» викликів на день?

-          В середньому, 10–15. Іноді більше. Зараз буває, що по п’ять разів на день викликають тільки з приводу того, що спалюють листя. Спочатку попереджаємо, потім вживаємо заходів. Караємо злісних порушників, до яких інакше не доходить. Якщо вже сусіди неодноразово скаржилися, а людина все палить і палить. Боремося із вантажним транспортом на вулицях міста. Досить часто із швидкої нам дзвонять. Наприклад, лікарі приїжджають, а там неадекватна людина з ножем по під’їзду бігає. Супроводжуємо співробітників наших соціальних служб, коли вони відвідують неблагополучні сім’ї. Постійна проблема – порушення тиші у вечірній час. Молодь гуляє, музику слухає о дванадцятій ночі, сусідів це дратує, викликають нас. Бійки на вулицях, грабежі, побутові конфлікти… Іноді просто просять допомогти. Жіночка-інвалід, десь під 80 років, дзвонить і питає, чи можемо підвезти на кладовище, могилку провідати. Як тут відмовити. Завжди допомагаємо інвалідам, пенсіонерам. Хлопцям не складно підвезти літній людині мішок картоплі чи моркви з ринку.

-          Видно, що зараз «Дельта» знову намагається прибрати стихійну торгівлю з вулиць міста. Схоже, що ця боротьба триватиме вічно?

-          Коли людина фрукти-овочі з власного городу виставила, намагається заробити якусь копійку, це одне. Поясниш, вона сама збереться, піде. Інша справа, наприклад, чоловік біля мосту стояв, продавав рибу, заважав проїзду та проходу. Права на торгівлю не має. Де він ту рибу взяв – невідомо. Чи можна її взагалі їсти. Багато разів попереджали, він всіх матом криє, в тому числі і поліцію. Поліція розвернулася та поїхала. Закінчилося тим, що привезли ми його сюди і склали протокол. Нехай у суді доводить, що він не продавав. Як ти не продавав, коли є відеозапис, а ти стоїш прямо під камерою. З такими будемо боротися, очевидно, що завжди.

-           Як Ви оцінюєте ефективність своєї роботи? Наскільки вагомий внесок «Дельти» в порядок на вулицях Вишневого?

-          Вибачте, але такі питання мене дратували ще в той час, коли я служив у міліції. Чому ми повинні оцінювати власну роботу? Навіщо вигадувати? Про нас знає, напевно, 80% населення міста. Спитайте у них. Щомісяця ми робимо звіт для міської влади. Нехай нас оцінюють мер, громада та міськрада. Їм вирішувати, наскільки ефективно працює «Дельта», потрібні ми чи ні.

-          Між тим, органи правопорядку зараз часто рекламують себе, намагаються якнайкраще представити образ сучасної, ефективної поліції…

-          Зізнаюся, ми навіть знімалися в їх рекламі. По всьому Києву борди з нами розвісили. Для набору до лав Національної поліції робився плакат, терміново потрібно було фото – може, не було до кого ще звернутися, спитали «Дельту». Фотограф приїхав сюди, зняв нас біля машин. Потім на цьому фото затерли герб Вишневого та перемалювали колір мигалок – на машинах «Дельти» вони жовті, а в поліції синьо-червоні. Дуже багато знайомих тоді мене перепитувало – це я на бордах чи не я. Напевно, така реклама потрібна в країні, чи у великому місті. А тут, у Вишневому, ми і так перед очима.