ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Проблема гуртожитків

Проблема гуртожитків31 липня у місті відбулася виїзна колегія Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіонбуд), на якій було продовжено розгляд проблемних питань, які висловили деякі мешканці гуртожитків комунального підприємства «Готельно–гуртожитковий комплекс» і зокрема гуртожитку за адресою вул. Святошинська, 13.

На першому засіданні, яке відбулося 26 червня у Мінрегіонбуді, було уважно вислухано звернення представників групи мешканців гуртожитку, роз’яснення керівництва КП «ГГК», першого заступника міського голови Дмитра Васильця та  пропозиції фахівців. За підсумками першої наради владі міста було дано доручення, а самепровести перевірку обґрунтованості формування тарифів у Державній інспекції України з контролю за цінами і, головним чином, привести їх у відповідність до постанови КМУ № 869 від 01.06.2011 р. щодо виведення вартості послуг за роботу вахтерів (консьєржів) за рамки тарифуНа той час ми розуміли, що утримання вахтерів у гуртожитках впливає на збільшення тарифів, тому що Фонд заробітної плати та кількість вахтерівскладові тарифу, близько на 30 %. Тому ми прийняли рішення вивести вахтерів зі штабу працівників», - пояснив Дмитро Василець.

Ми вже писали про вимоги мешканців гуртожитку по Святошинській, 13 вивести їх з підпорядкування комунального підприємства та визначити їх будівлю не як гуртожиток, а як житловий будинок і відповідним чином формувати тариф на обслуговування будинку. Це питання не обґрунтоване. Є різні думки навіть серед мешканців гуртожитку.

Саме для перевірки виконання вимог Мінрегіонбуду та виконання побажань мешканців щодо подальшої долі будівлі, а також розгляду інших питань мешканців інших гуртожитків, і виникла потреба у проведенні другого засідання колегії у Вишневому.

Головував на виїзній колегії заступник начальника Управління житлової політики міністерства Юрій Юсипець, разом з іншими фахівцями Мінрегіонбуду, владою Вишневого, представниками депутатського корпусу та небайдужими мешканцями гуртожитків. Уважному аналізу піддали інформацію представників КП «ГГК» про перевірку тарифної політики. Фахівці Міністерства особливо підкреслили, що їх хвилює перевірка діючих тарифів і тарифів, які розроблено для прийняття, а не деякі припущення та неперевірені факти, якими намагалися оперувати деякі активісти міста.

Отже, на підставі інформації з Головного інформаційно-обчислювального центру Держінспекції (даліГІОЦ), тарифи на обслуговування мешканців у гуртожитках КП «ГГК» розраховано практично відповідно до розрахунків ГІОЦ. Наприклад, за розрахунками КП тариф на обслуговування гуртожитку за адресою вул. Святошинська, 42 має становити 13,42 грн за один кв. метр, а розрахунок ГІОЦ показав – 13,57 грн, гуртожиток по вул. Святошинська, 13 розраховано 17,53 грн, а фахівці розрахували – 17,29. Але якщо виконати умову Постанови від 2011 року і вивести вартість роботи вахтерів (консьєржів) за рамки розрахунку, тариф має бути відповідно 8,95 по вул. Святошинська, 42 та 7,98 по вул. Святошинська, 13. Ці розрахунки КП «ГГК» також дуже схожі на розрахунки ГІОЦ.  А витрати на службу вахтерів винести в окремий договір з мешканцями, якщо вони забажають мати вахтерів.

Подібний підхід задовольнив всіх учасників наради. Але деякі з присутніх, зокрема депутат міської ради Вадим Люлька, громадський активіст Віталій Плескач заявили, що вони не обізнані з таким підходом і вбачають тут якісь маніпуляції з інформацією. Це здивувало навіть присутніх представників Мінрегіонбуду та фахівців, оскільки мова йде про робочі розрахунки та перевірки і тарифи ще не введено в дію.

Особливо жвава дискусія відбулася з питання подальшого обслуговування будівлі при переході її від КП «ГГК» під обслуговування іншої структури. Вимога деяких з активістів гуртожитку – їх має обслуговувати ЖЕД № 3 за діючими тарифами для будинків. І навіть вже є згода начальника ЖЕДу. Але такий підхід не зрозуміли фахівці Міністерства. Виставляти вимоги може власник будівлі. А власником є громада міста і гуртожиток поки що підпорядковано комунальному підприємству. Загально визнаний підхід – створення ОСББ, передача будівлі на баланс та обслуговування цієї юридичної особи та визначення структури обслуговування за рішенням зборів ОСББ. За умови, якщо хтось висловить бажання обслуговувати цю будівлю. До речі, в місті вже двічі оголошувався конкурс на обслуговування цієї будівлі і до виконкому не надійшло жодної заяви. Над цим також варто замислитися.

В цілому представники Мінрегіонбуду та міської влади залишилися задоволеними конструктивною роботою колегії і можливістю вирішувати різні проблемні питання у правовому полі за допомогою здорового глузду.