ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Вишнівський «Барвінок» в Італії

Вишнівський  «Барвінок» в Італії15-25 червня проходив Міжнародний багатожанровий фольклорний фестиваль «MareAdriatiKo», на якому Україну представляв вокальний ансамбль «Барвінок» Вишнівської школи мистецтв під керівництвом Плетюх Марини Славівни.

Восьмий рік поспіль на березі Адріатичного моря в місті Лідо ді Езоло, поблизу Венеції, проходить фестиваль фольклорного мистецтва. Організаторами виступив муніципалітет CALELLA& KUD«TALIJA» асоціація MAKFOLK. Мета фестивалюпредставити культурну традицію свого народу, поділитися фольклорним скарбом, особливостями народної творчості своєї країни. У цьому році саме туди вирушив вокальний ансамбль «Барвінок» створений на базі молодшого хору Вишнівської дитячої школи мистецтв.

На сцені конкурсу виступили представники багатьох країнТуреччини, Росії, Білорусі, Німеччини, Болгарії, Чехії. Та найбільше емоцій викликав виступ наших діточок. Маленькі українці виконали популярну пісню «На гойдалці» італійською мовою та закінчили виступ знаковою піснею «Боже, Україну збережи» Тараса Петриненка. Багатолюдний глядацький зал аплодував юним вишнівчанам стоячи, а на очах українців та небайдужих іноземців заблищали сльози. На високому професійному рівні із сольним номером виступила учениця третього класу Аліна Дорошенко та учень другого класу Єгор Тірон, його виконання на саксофоні викликало бурхливі оплески.

Звичайно, виступу передував тяжкий, проте цікавий переїзд. Адже група дітей у супроводі батьків та директора школи мистецтв Скритуцької Наталії Олександрівни їхали до Італії дві доби.

Зупинка була в столиці Угорщини місті Будапешт. Там на маленькому кораблику по Дунаю пройшла цікава екскурсія про історію двох міст Пешт та Буду, які у 1873 році були об’єднані у звичний для нас Будапешт. Діти з цікавістю роздивлялися величні споруди та пам’ятки архітектури по обидва береги не менш величної річки. У вільний час можна було відвідати купальні графа Сечені та зоопарк. Наступного дня був переїзд в Австрію та прогулянка по Відню. Саме вихованцям музичної школи та їхнім педагогам було цікаво і важливо побувати біля будинку, кафе та походити вулицями, де колись жив і творив великий Моцарт, де працювали в різні часи Бетховен, Шуберт, Штраус.

Перед виступом всі учасники фестивалю йшли костюмованою ходою до центральної площі Аврори вулицями Лідо ді Езоло. І хоча перед виступом почалася справжнісінька злива і промочила всіх до нитки, дух і настрій у діточок не впав і глядачі не розійшлися.

На гала-концерті наші учні отримали Дипломи І ступеня переможців фестивалю. Керівник ансамблю «Барвінок» Плетюх Марина Славівна поділилася враженнями: «Я дуже пишаюся своїми вихованцями. Вони молодці – не розгубилися ні перед великою глядацькою аудиторією, ні перед дощем. Ми виконали намічений план, показали себе на найкращому рівні. Подібного роду фестивалі, а особливо міжнародні, стимулюють не лише дітей до ще більш завзятої роботи, а й керівнику дають поштовх до нових ідей і звершень. Я вдячна батькам за підтримку наших творчих виступів».

Із почуттям виконаного обов’язку та щасливими, діти ще кілька днів відпочивали на березі Адріатичного моря, відвідали романтичне місто Венецію, побували у Вероні біля будинку Джульєтти.

На зворотному шляху групі вдалося відпочити на березі відомого озера Балатон, так званого угорського моря, відвідати старовинне місто Надьканджа та музей марципанів в Сентендре. Детальна екскурсія Будапештом не залишила байдужими ні дітей, ні дорослих. Історія стародавнього міста була розказана екскурсоводом настільки просто і захопливо, що перенесла всіх у чудовий світ казки з королями, принцами і чудесами.

А на території українського Закарпаття казка продовжилася у Замку Паланок та на вулицях Мукачево.

Розказує одна з учасниць ансамблю «Барвінок» Анастасія: «Я дуже хвилювалася перед виступом та була впевнена, що наш колектив виступить гідно. Мене дуже вразили історичні пам’ятки архітектури, особливо собор Святого Стефана у Відні, а найприємнішим було купання в морі».

«А мені найбільше сподобалося у Венеції на площі Святого Марка годувати голубів. Мене дуже вразив годинник, який у декілька способів показує час, а якщо побачити як він дзвонить то, кажуть, щасливий будеш усе життя. Я, до речі, це бачила», - згадує учасниця ансамблю Анна.

Загалом всі повернулися щасливі, радісні та привезли з собою масу спогадів та думок. З нетерпінням чекають дітки наступних вражаючих подорожей та вдалих виступів на міжнародних сценах. А батьки у свою чергу дякують керівництву школи та керівнику ансамблю «Барвінок» за організацію чудової подорожі та музичне виховання своїх дітей.

Тетяна Труфен