ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Карпати – неймовірна краса України

Карпати – неймовірна краса УкраїниЛіто лише розпочалося, тому ще є час обрати місце відпочинку. Пунктами вашого дозвілля може бути не лише пляж та море. Гірська краса і гуцульський колорит на заході нашої країни здивує та назавжди залишиться у вашому серці. Тож, хто ще не відпочивав у Карпатах – ласкаво просимо.

Українські Карпати – це частина гірської системи східних Карпат. Їх довжина становить 280 км, ширина понад 100 км. Гори займають територію Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

На території цих регіонів можна побачити достатньо прекрасних місцевостей, у які обов’язково захочеться  повернутися знову.  Адже що може бути краще за гірські хребти, розділені поздовжніми куточками та розмежовані глибокими долинами та й неймовірно чисте повітря з ароматом лісу та річок. Така краса додає натхнення, ви й не помітите, як ваше здоров’я зміцниться, а ви наберетеся нових сил.

У Закарпатті знаходиться 457 об’єктів природно-заповідного фонду на площі 151 тис га:  Карпатський біосферний заповідник, Ужанський національний природний парк, Національний природний парк «Синевир», Регіональний ландшафтний парк «Зачарований край» тощо.

Карпатський біосферний заповідник призначений для збереження унікальних гірських ландшафтів Українських Карпат. Статус біосферного резервату визначає також і такі його важливі завдання, як сприяння сталому розвитку Карпатського регіону, збереження його культурного й історичного спадку. Особливе значення територія заповідника має для збереження культури українських горян – гуцулів, бойків та лемків. Окремі елементи місцевого природокористування, наприклад, високогірне молочне вівчарство та пов'язані з ним промисли й традиції мають на сьогодні унікальний для Європи характер.

Синевир – найбільше озеро українських Карпат. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, поблизу села Синевирська Поляна, Міжгірського району, Закарпатської області. Синевирське озеро вважається, напевне, найцікавішим та безумовно одним з найкрасивіших об'єктів Національного природного парку «Синевир» і є одним з найпопулярніших місць в Україні для туристів та подорожуючих різних країн Європи та світу. Надзвичайно свіже повітря, наповнене ароматом хвої, неосяжне озеро з чистою водою приваблює на лікування і відпочинок любителів зеленого туризму. Вартість за кімнату на добу у готелях, приватних секторах у Синевирській Поляні коливається від 100 грн до 500 грн.

Івано-Франківська область знаходиться на заході України у Прикарпатті. Більшу половину території області займають Карпати, основні ріки  – Дністер, Прут та Черемош. На межі Івано-Франківської та Закарпатської областей розташована найвища українська вершина – Говерла. Гори Петрос, Піп Іван, Хом'як, Шешул та інші, добре знайомі любителям пішого туризму. До їх вершин вже давно налагоджені групові маршрути. Звідси відкривається чудова панорама. Івано-Франківщина здавна славиться первісною природою, самобутньою гуцульською культурою, джерелами мінеральних вод, а також старовинними храмами і замками, які мають велику історичну та культурну цінність.

Ворохта — високогірний курорт Івано-Франківської області, 850 м над рівнем моря, лежить у верхів'ї р. Прут, на території Карпатського природного національного парку. За легендою назва походить від прізвища солдата-дезертира, який оселився тут у XVII ст. Знайдені археологами кремінні знаряддя праці свідчать про те, що територію було заселено і раніше. Ворохта - відомий кліматичний курорт: знижений атмосферний тиск, чисте, прозоре повітря, підвищений вміст озону й насиченість фітонцидами сприяють лікуванню захворювань органів дихання. Відпочити тут можна віддавши за кімнату за добу від 50 грн до 450 грн.

Ще одне місто на Івано-Франківщині – Яремче. Це низькогірний курорт, розташований у надзвичайно мальовничій улоговині між горами на березі Пруту. Через місто пролягає дорога до найвищої вершини Українських Карпат — Говерли. Зараз Яремче — найвідоміший туристичний центр Прикарпаття, має понад 40 туристсько-рекреаційних закладів і санаторіїв, більше 50 об'єктів зеленого туризму. Для курортної терапії використовуються кліматичне лікування, мінеральні ванни тощо. Населення міста зберегло народні звичаї та обряди, найбільш цікаві з них — гуцульська «Розколяда», Андріївські вечорниці, Водохреще, купальське свято «Гуцульська берегиня».

Також при можливості можна відвідати гірський хребет під назвою Горгани – найбільш дике місце у Карпатах. Саме тут можна відчути себе наодинці з природою. Туристичні маршрути цими стежками явно не для новачків. Особливістю цієї частини Карпатських гір є величезні камені, якими вкриті всі вершини. Вони видають дивні голосні звуки, схожі на глухий гуркіт найдревніших гір. Такі вершини, як Сивуля або Ігровець – наймальовничіші і магнетичні місця у Карпатах. Для новачків є чудова альтернатива – нескладна подорож на гори Хом'як і Синяк. Ці місця часто відвідують туристи через доступність маршруту і неймовірної краси гори. Хом'як має форму правильної піраміди, а біля його підніжжя розташована чудова полонина, де можна розбити табір.

 Мало хто чув про масив Мармароси, ще менше людей знають про те, де він знаходиться, але всі, хто хоча б раз чули розповіді про нього, неодмінно захочуть побувати там, аби на власні очі побачити всю навколишню красу, відчути дивовижне почуття єднання з природою й захотіти повернутись сюди ще не раз. Стрімкі скелі на вершинах, густі дрімучі ліси з височезними смереками, обвішаними бородами лишайників, близькість до державного кордону й віддаленість від цивілізації – вабить туристів з усіх куточків України і не тільки.