ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Добровільне формування з охорони громадського порядку

Добровільне формування з охорони громадського порядкуТривалий час українці живуть у страху та напруженні. Місцями панує масова істерія та дезінформація. У кожному населеному пункті створюються нові й нові охоронні організації. У Вишневому одне з новостворених формувань очолює громадський активіст Іван Гришин.

Організація «Захист Вишневого» була створена нещодавно. Добровольці, які записуються у її лави вдень і вночі патрулюють місто.

У Вишневому вже є об’єднання громадян, які добровільно погодилися патрулювати містоСамооборона. Але «Захист  Вишневого» суттєво відрізняється від останніх. За словами помічника керівника «Захист Вишневого» Євгена Столярчука хлопці патрулюють під егідою Громадського формування «Щит» як громадська ініціативна група. Крім того, хлопці мають чітку організацію роботи, внутрішній контроль, тренера та юридичну підтримку. Кожного вечора перед початком та по закінченню патрулювання добровольці проходять тест на алкоголь, аби не виникало зайвих питань та непотрібних правопорушень. Також всі отримують спецзасоби захисту: газові балончики, гумові кийки, бронежилети. Після закінчення варти все обладнання повертається на склад. «Якщо хлопці не чергують, вони не можуть представлятися членами організації», - розповідає Євген.

За досить короткий термін існування «Захисту Вишневого»  було декілька виїздів на виклики.

За словами добровольців формування, серйозне патрулювання починається після 19 години. Хлопцям видають маршрутний лист, де зазначено якою дорогою вони мають їхати та коли виходити на зв'язок. Якщо людина не відповідає по рації у зазначений час, група підтримки виїжджає на пошук.

З 24 березня «Захист Вишневого» проводить  патрулювання спільно з міліцією. «Двоє наших хлопців та двоє офіцерів. У нас немає вогнепальної зброї, а якщо буде якась провокація, додаткова допомога зайвою не буде», - розповідає Євген Столярчук.

Працівники міліції зазначають, що вони не проти добровільної допомоги, адже мало пересічних громадян, які, помітивши розпивання алкогольних напоїв або інші правопорушення, викликатимуть міліцію. А хлопці із «Захисту Вишневого» залюбки виконують дану функцію.

Окрім рацій, «Захист Вишневого» користується програмою для мобільних телефонів на базі Android, iOS та BlackBerry, яка називається Zello(рація). Завдяки цьому кожен бажаючий може підключитися до мережі за допомогою Інтернету та отримати чи надати необхідну інформацію.

Наразі організація налічує близько 50 людей. Як розповідає Євген Столярчук, до патрулювання можуть залучатися лише повнолітні. Є й дівчата, але працюють лише в штабі – допомагають з документацією та іншою офісною роботою. До вуличної варти їх не залучають, адже не з усіма правопорушниками можна впоратися мирним шляхом. Найстаршому добровольцю 43 роки. Він у минулому працював у спецслужбах, має певну підготовку та може навчити недосвідчених хлопців корисним умінням.

До «Захисту Вишневого» можна потрапити за рекомендацією співробітника. Це робиться з метою недопущення у лавах організації свавілля та провокацій. Новому члену загону видається тимчасове посвідчення, а далі все вирішує поведінка на патрулюванні.

Не забули організатори «Захисту Вишневого» про тренування з бойових мистецтв, володіння зброєю та юридичну консультацію. Поки що один раз на тиждень тренер проводить заняття з рукопашного бою, надалі планують займатися більше. Також хлопці проходять стандартну фізичну підготовку. Крім того, проводяться ситуативні тренування, після чого молоді бійці отримують певну кількість юридичних запитань. «Хочу нагадати всім: не знання законів не звільняє від відповідальності», - наголошує помічник керівника штабу «Захист Вишневого».

Впізнати захисника на вулиці можна по формі (військовий камуфляж світлого кольору, який не використовується в інших військових чи охоронних структурах), нашивках на лівому плечі, праворуч на бронежилетах та наліпках на патрульних машинах.

Наостанок Євген Столярчук звернувся до всіх вишнівчан: «Якщо у вас виникла складна ситуація, ви можете викликати нашу патрульну службу за телефоном (063) 529 53 68. У найкоротший термін ми виїдемо на місце пригоди».

Аби мешканці не плуталися у новостворених організаціях, що патрулюють на вулицях міста, ми вирішили запитати у керівника Громадського формування «Спецзагін «Дельта» Сергія Кріпака, що мають право робити охоронці порядку під час патрулювання та які посвідчення повинні у них бути.

Відповідно до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», представники громадських охоронних організацій мають наступні права та обов’язки:

-         охороняти вулиці міста чи села у межах міської чи сільської ради;

-         патрулювати місця скупчення людей та неосвітлені зони у нічний час;

-         виявляти та припиняти адміністративні правопорушення;

-         складати адміністративні протоколи після чого вони передаються до керівництва населеного пункту;

-         інформувати органи та підрозділи внутрішніх справ про скоєння злочинів;

-         надавати допомогу органам внутрішніх справ у забезпеченні громадського порядку та громадської безпеки.

Затримувати правопорушників та складати адміністративні протоколи бійці можуть за 20-ма статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення: не дотримання правил благоустрою (ст. 152), куріння у громадських місцях (ст. 175 п.1), стихійна несанкціонована торгівля у громадських місцях, але без вилучення товару (ст. 160) тощо.  Затриману особу патрульні повинні доправити до місцевого пункту міліції або до штабу громадського формування. Дуже важливо пам’ятати, що людина, яка підходить до вас на вулиці та представляється охоронцем порядку повинна показати своє посвідчення. Тільки після цього патрульний може попросити вас показати свої документи, які посвідчують особу. Але ні в якому разі не проводити обшук (кармани, сумки тощо). Це мають право робити лише співробітники міліції.

Існує чітко встановлена та затверджена законом форма посвідчення представника громадського формування з охорони порядку. На ньому має бути зазначено:

-         назва громадського формування;

-         адміністрація міста, де зареєстроване дане громадське формування;

-         номер посвідчення;

-         прізвище, ім’я, по-батькові бійця, який пройшов навчання, правову консультацію та фізичну підготовку;

-         посада;

-         дата видачі;

-         дата закінчення дії.

На зворотному боці повинно бути зазначено згідно якого закону працює дане формування.

Анна ЛАПЕНКОВА