ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Економія заради збереження навколишнього середовища

Економія заради збереження навколишнього середовищаДекілька днів тому у Львові відбувся з’їзд представників міст, які хочуть підписати з Євросоюзом «Угоду мерів щодо зменшення використання енергії та забруднення природи. Вишневе на зустрічі представляв директор КП «Вишнівськтеплоенерго» Петро Трегуб.

Кожне місто нашої держави хоче мати інвестиції, зокрема європейські. Європа згодна надавати матеріальну допомогу, але за умови, що ті населені пункти, які цього прагнуть, матимуть план розвитку, а точнішеенергетичну політику міста. З цією метою в Україні було створено програму Європейського Союзу під назвою «Угода мерів» та Асоціацію «Енергоефективні міста України».

Для виконання «Угоди мерів» було необхідно рішення сесії міської ради щодо пропозиції участі міста у даній програмі. Після прийняття відповідного рішення, було підписано «Угоду мерів». Наразі надано місту рік для розроблення стратегії політики енергоефективності. Але як вважає Петро Трегуб, якщо плідно попрацювати все можна зробити за три-чотири місяці. План дій передається на розгляд міжнародної комісії у Брюсселі. Якщо все складається добре, місто має можливість отримувати інвестиції, кредити та гранти.

Для складання та виконання плану необхідно створити робочу групу з енергоменеджерів та енергоаудиторів, яка повинна провести фінансову перевірку та дати експертну оцінку енергоспоживання міста за декілька років. Кожне підприємство, яке споживає енергію повинно надати звіт щодо використання води, електро- та теплоенергії. Потім скласти план щодо можливості економії даних ресурсів.

За словами Петра Володимировича, КП «Вишнівськтеплоенерго» є найбільшим споживачем енергетичних ресурсів у місті. У зв’язку з цим, міський голова Ілля Діков призначив відповідальним за стратегічне планування енергетичної політики міста саме директора комунального підприємства.

«Це не просто план економії енергоресурсів. Відходи електроенергії, газу, води тощо потрапляють у навколишнє середовище, забруднюючи його. Кінцева мета цього плану – не лише економія, а й зменшення викиду небезпечних речовин у природу», - розповідає Петро Трегуб.

Якщо за результатами перевірки у Брюсселі економія енергії зменшить забруднення хоча б на 20%, місто зареєструють у міжнародній програмі енергозбереження та надаватимуть гранти на виконання поставленого плану. Перед європейською комісією час від часу необхідно буде звітувати лише про зменшення викидів в атмосферу.

Наразі такі українські міста як Кам’янець-Подільський та Львів вже виконали план щодо економії та продовжують успішно розвиватися. З огляду на це, 50 українських міст вирішили долучитися до «Угоди мерів». Тому на з’їзді,  який відбувся у Львові, досвідченіші співвітчизники консультували новобранців щодо техніки виконання угоди.

«На зустрічі були присутні представники з усієї України. Я дізнався багато нового. Міста, які пройшли шлях модернізації ділилися досвідом. Представники цих населених пунктів відповідали на питання», - ділиться враженнями Петро Володимирович.

До робочої групи з виконання поставленого плану мають бути залучені такі компанії як «Київобленерго», «Київоблгаз» та інші організації, які надають послуги вишнівчанам. Звісно, деяким приватним підприємствам, які здійснюють енергопостачання, буде не вигідно підтримувати нововведення, але треба думати не лише про сьогодення, а й про майбутнє наших дітей та онуків.

Використовуючи європейські технології, можна скоротити витрати газу майже вдвічі. Найефективніший шлях – модернізація котелень, заміна теплових мереж з попередньо ізольованими трубами. Але найголовніше – зменшити споживання газу серед населення шляхом утеплення стін, підвалів, заміною вікон та обладнання. Допомогти в даному питанні Вишневому погодилися представники Польщі. Польський державний банк може надати кредит у сумі 10 млн євро на введення європейських технологій під 4%. Але за умови, що до роботи залучатимуться як польські працівники, так і українські. На кожен будинок необхідно приблизно два млн грн. На жаль, у зв’язку з нинішньою ситуацією в Україні дана програма призупинилася. Жоден світовий банк не надасть кредит країні, яка перебуває в економічній, суспільно-політичній та військовій кризі.

Тож будемо сподіватися, що найближчим часом життя в Україні стабілізується і Вишневе зможе взяти курс на європейські стандарти: економити кошти споживачів та берегти навколишнє середовище.

Анна ЛАПЕНКОВА