ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.

Громадський бюджет

 

Громадський бюджет (або "бюджет участі") Вишневого – це інструмент, який надає можливість втілювати ідеї та ініціативи мешканців.

 

За допомогою цього інструменту, мешканці можуть напряму впливати на розподіл коштів бюджету громади, голосуючи за найкорисніші для громади ініціативи. 

Будь-який житель міста, щороку, може подати проекти, пов’язані з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету року. 

У 2020 році Положення про громадський бюджет було оновлене, а кампанію перенесено, у зв'язку із карантинними обмеженнями.

 

 

Як це працює?

Для того, щоб вашу ініціативу було розглянуто в рамках Громадського бюджету Вишневого, вона повинна бути поданою за узгодженими правилами та формою.

Основні вимоги до проектів:

   1) назва проекту має відображати зміст проекту і бути викладена лаконічно, одним реченням;

   2) проект не суперечить чинному законодавству України;

   3) реалізація проекту належить до компетенції виконавчих органів Вишневої міської ради;

   4) проект має відповідати стратегічним пріоритетам і цілям розвитку міста;

   5) проект у сфері просторового розвитку має відповідати Генеральному плану міста Вишневе, іншій містобудівній документації та реалізовуватись на землях та об’єктах, які належать до комунальної власності територіальної громади міста;

   6) проект повинен бути реалізований протягом одного бюджетного року і спрямований на досягнення кінцевого результату.

Автором проекту може бути дієздатний громадянин України, віком від 16 років, який зареєстрований або проживає в м. Вишневе довше 1 року, що підтверджується офіційними документами (довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими офіційними документами, що підтверджують факт проживання в місті).

Голосувати за проект може кожен житель міста, віком від 16 років, який зареєстрований або проживає (перебуває) довше 1 року на території м. Вишневе, що підтверджується офіційними документами (довідкою про місце роботи, навчання, служби чи іншими документами, які підтверджують факт проживання в місті) та є громадянином(-кою) України. Кожен мешканець може проголосувати за 1 проект в категорії до 100,0 тис.грн. і за 1 проект в категорії від 100,1 тис.грн до 500,0 тис.грн.

Не приймаються до розгляду проекти, які:

   1) суперечать чинному законодавству України;

   2) дублюють завдання, які передбачені міськими цільовими (комплексними) програмами на плановий рік;

   3) передбачають виключно розробку проектної документації або носять фрагментарний характер;

   4) передбачають залучення для їх реалізації додаткової штатної чисельності до штату бюджетної установи та постійного її утримання за рахунок коштів міського бюджету;

   5) містять ненормативну лексику, наклепи, образи, заклики до насильства, повалення влади, зміну конституційного ладу країни тощо.

   6) відносяться до об’єктів інфраструктури пов’язаних з облаштуванням, ремонтом та реконструкцією доріг та тротуарів загальноміського призначення (ямковий ремонт та капітальний ремонт доріг, облаштування тротуарів, встановлення дорожних знаків та «лежачих поліцейських», нанесення та зміна дорожньої розмітки,встановлення світлофорів, шлагбаумів тощо).

Повна інформація - у Положенні про громадський бюджет.

Які терміни подачі проектів та етапи розляду?

У 2020 році подачі та голосування за проекти буде проходити за такими етапами:

 

 

Як подати проект?

Уважно прочитати Положення, заповнити заяву - форма тут - та надіслати її на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Як буде проходити голосування?

Після попереднього аналізу проекти розміщуються тут, на офіційній сторінці Громадського бюджету для проведення електронного голосування (паралельно відбувається голосування у спеціально визначених пунктах для папарового голосування).

Для голосування на сторінці проекту потрібно пройти реєстрацію за допомогою BankID (детально про BankID за посиланням https://bankid.org.ua/).

Щоб підтримати проект, треба натиснути на фото, опис або назву обраного вами проекту, ознайомитися детально з суттю проекту та натиснути кнопку «Підтримати проект»

Щоб проголосувати оффлайн - прийти і заповнити бланк голосування (скачати форму тут) у визначеному пункті для паперового голосування.