ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Києво-Святошинський РВ ГУ ДСНС України у Київській області попереджає

Києво-Святошинський РВ ГУСамовільне спалювання сухої природної рослинності, сміття, а особливо картопляного бадилля, стерні, соломи та пожнивних залишківзначна шкода Державі та загроза здоров’ю і життю людей

У зв’язку із спекотною погодою збільшилася кількість пожеж у екосистемах. Головною причиною їх виникнення є людська недбалість і недотримання елементарних правил протипожежної безпеки. Запалюючи багаття під час відпочинку в лісі, чи спалюючи минулорічну суху рослинність, картопляне бадилля в себе на городі, громадяни не замислюються над тим, що своєю поведінкою вони здатні спричинити масштабну пожежу.

Під час загорання сухої трави полум’я може перекинутися на житлові будинки та інші споруди, завдавши при цьому значних матеріальних збитків. Разом із тим, такі пожежі завдають непоправної шкоди довкіллю, знищуючи родючий шар ґрунту. Страждають у подібних ситуаціях і люди, змушені вдихати токсичний дим, що містить сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів.

Унаслідок природних пожеж змінюється клімат, пересихають русла річок, порушується екологічний баланс.

Нагадаємо і про те, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволутягне за собою адміністративну відповідальність. Порушникові загрожує накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів (170-340 грн) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн).

Зважаючи на те, що протягом тижня утримуватиметься спекотна погода, Служба порятунку Києво-Святошинського району закликає всіх мешканців бути вкрай обережними та суворо дотримуватись правил пожежної безпеки. Пам’ятайте, що не можна випалювати траву, стерню, картопляне бадилля, пожнивні залишки інші рослинні рештки та розкладати багаття в лісі. Категорично заборонено звалювати та спалювати сміття у лісових насадженнях. Крім того забороняється палити, кидати у лісі, поблизу хлібних масивів на відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки. Давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

Разом з тим, звертаємо увагу мешканців Києво-Святошинського району, що у разі виявлення пожежі – не панікуйте та не приймайте необдуманих рішень, а негайно телефонуйте за номером «101».

Києво-Святошинський РВ ГУ ДСНС України у Київській області