ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Кількість вакцинованих дітей поступово зростає

Кількість вакцинованих дітей поступово зростаєЗавідуюча дитячої АЗПСМ № 1 Оксана Віннічук розповідає про важливість вакцинації.

- Оксано Вікторівно, наскільки сьогодні батьки активніше вакцинують своїх дітей? Чи стають свідомішими?

- Ті батьки які були свідомими, вони й раніше робили щеплення своїм дітям. Вони роблять все вчасно, по календарю, єдине, якщо ми не можемо їм запропонувати якусь вакцину, то відповідно чекаємо всі на її поставку. Якщо ж батьки бажають вакцину європейського виробника, можуть купити її в аптеках. Крім того, сьогодні за наказом МОЗ ми не видаємо ніяких довідок без усіх необхідних по віку щеплень. Наприклад, учню треба принести довідку на фізкультуру. Педіатри проводять пробу Руф’є, яка визначає стан серцево-судинної системи дитини і відповідно до цього призначається група по фізкультурі – основна, підготовча, спеціальна або ж звільнення за станом здоров’я. Раніше підстав для її невидачі у нас не було. Але тепер МОЗ вимагає від педіатра перевірити вакцинальний статус, нещеплена дитина не може відвідувати навчальні заклади. Це змушує розпочати вакцинацію також тих, хто від неї свідомо ухилявся.

- А якщо стан здоров’я не дозволяє вакцинувати?

- Визначаємо стан здоров’я дитини, після чого видаємо відповідну довідку. Є категорії дітей, які не можуть вакцинуватися за станом здоров’я. Їх має захищати колективний імунітет, але для цього відсоток вакцинованих має бути досить високим – до 98%. Якщо таких показань немає, нещеплена дитина не може відвідувати навчальні заклади. Щодо батьків, які не робили щеплень своїй дитині, але тепер вирішили це виправити, то вони мають написати розписку з проханням оформити дитину в дитячий колектив. У такому випадку їхня дитина отримує індивідуальний графік щеплень і може відвідувати навчальний заклад.

- Вкотре ми розповідаємо нашим читачам, що вакцини в Україні - є безпечними і відповідають усім стандартам….

- Всі вакцини в Україні сертифіковані та якісні. Втім, вакцина індійського виробника частіше дає реакції, і ми попереджаємо про це батьків, як і що потрібно робити в таких випадках. Це може бути висока температура до 39 градусів, може боліти ніжка кілька днів… Хочу сказати, що ці реакції тимчасові, без будь-яких наслідків для дитини. Деякі країни навіть повертаються до цільноклітинної вакцини. Адже в такій вакцині сильніший антиген, ніж в ацелюлярній, він викликає сильнішу імунну відповідь, тому і реакція на введення саме цієї вакцини більше виражена.

- Чи всі вакцини наявні у дитячій амбулаторії, у достатній кількості?

- У нас в достатній кількості усі вакцини, окрім АДП для шестирічного віку. На жаль, 11 вересня закінчилася КПК. Зараз очікуємо поставок. Тим більше, вже другий рік тривають додаткові масштабні заходи імунізації проти корі.

В дитячій амбулаторії в наявності такі вакцини:

1)      Від туберкульозу, вакцина БЦЖ. Якщо немає протипоказань, то дитину вакцинують відразу в пологовому. Якщо вакцину роблять пізніше, за показаннями лікаря, наприклад, після 2 місяців, то обов’язково з пробою Манту. Якщо реакція позитивна, вакцину ми не робимо, просто кожного року проводимо пробу Манту і контролюємо стан дитини.

2)      Дифтерія, кашлюк, правець, (АКДП), індійського виробництва. Нею починаємо вакцинувати у 2 місяці. І далі по календарю 4, 6, 18 місяців. Тут додається ще одна інактивована вакцина для профілактики поліомієліту.Вона може робитися в один день з АКДП або з інтервалом у кілька днів.

3)      Поліомієлітна оральна (ОПВ). Її роблять після двох інактивованих вакцин. Якщо зробили дві ін’єкції, то третій раз уже потрібно робити у вигляді капель, у віці 6 місяців. Так само з АКДП. Якщо батьки обирають вакцини європейського виробництва, то вони йдуть уже комбіновані, шестикомпонентні: дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція, гепатит Б.

4)      Вакцина АДПМ – дифтерія, правець, яка робиться у 7 років, і далі по календарю аж у 16 років. І так кожні 10 років. Дорослим теж важливо робити щеплення.

5)      Вакцина від гепатиту Б. Першу роблять у пологовому.

6)      Вакцина від гемофільної інфекції. До одного року їх має бути дві, третя вважається ревакцинацією. Роблять її в рік. Тобто в рік дитина отримує вакцину КПК і ще - від гемофільної інфекції.

7)      Туберкулін – препарат для діагностики туберкульозу. Його роблять дітям до 15 років, а після 15 років робимо флюорографію.

Робіть щеплення вчасно і будьте здоровими!