ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

«Сильним – робота, а тим, хто потребує – турбота. За таким принципом будемо працювати і надалі»

«Сильним – робота, а тим, хто потребує – турбота. За таким принципом будемо працювати і надалі»Ілля Діков дав інтерв’ю з приводу звіту міського голови за 2018 рік.

Іллє Валерійовичу, нещодавно Ви звітували про свою роботу в минулому році. Інформації в звіті подано дуже багато, допоможіть визначитися – що в роботі міського голови в цей період було найпершим пріоритетом?

-   Найважливішим завжди є бюджет громади. Все починається з доходної частини. Благоустрій, підтримка ЖКГ, дороги, соціальна допомога – ви нічого з цього не зможете зробити, якщо у вас немає достатньо коштів. Тому постійно треба шукати можливості для нових надходжень. В минулому році нам вдалося збільшити загальний та спеціальний фонди бюджету Вишневого разом більш ніж на 20%, якщо порівнювати із 2017 р. Алеодночасно я краще за будь-кого іншого усвідомлюю, скільки питань у нас залишаються невирішеними. Сподіваюся, зробимо більше, коли отримаємо ресурси та повноваження.

Так і буде після об’єднання територіальної громади. Начебто, після створення ОТГ бюджет Вишневого буде більше в два з половиною рази?

-   Не будемо рахувати на пальцях. Загалом, так – бюджет буде набагато більшим, але зростуть і витрати, наприклад, на медицину, освіту. Звісно, в інтересах міста якнайшвидше вирішити це питання, тому я намагаюся прискорити процес об’єднання. Але остаточно дата ще не визначена. Тому не варто жити лише очікуванням, коли нарешті Вишневому дозволять створити ОТГ. Треба працювати в тих умовах, які є зараз, а не залишати все на завтра. Згадайте, наприклад, про будівництво нового корпусу першої школи, садочка «Яблунька». Всі рішення приймалися Управлінням капітального будівництва Київської ОДА, кошти виділялися державою. Доля міста у співфінансуванні проектів складала лише 10 – 15%. Але вишнівчанам, дітям, їхнім батькам не потрібні виправдання, що міська влада сама змушена ходити з протягнутою рукою. Їм потрібен результат.

Але результат теж є. Чому Ви не говорите, що якраз в минулому році відкрили ДНЗ «Колобок»?

-  Відкрили – добре, йдемо далі. Доречи, «Колобок» теж непросто було добудувати. Дякуємо, допомогла з районна та обласна влада, нормально співпрацювали по цьому проекту. Головне те, що тепер в місті є ще один садочок, відкриття якого хоча би частково зменшило навантаження на дитячі групи в інших ДНЗ. В цілому, будівництво нових та реконструкція існуючих закладів освіти, коли вони повністю перейдуть в розпорядження міста, буде найголовнішою програмою на наступні роки.

І, напевно, закладів медицини?

-  В медицині трохи інша ситуація, по Вишневому вже зараз можна пред’явити певні успіхи. Надходження збільшилися, зарплати лікарям в нашій лікарні підвищили. Завдяки цьому вдалося нарешті на 100% укомплектувати штати терапевтами і на 85% педіатрами. Зробили капітальний ремонт приміщення жіночої консультації, а також амбулаторії на південній стороні. Вишнівська міська лікарня купує сучасне медичне обладнання, державні субвенції в нинішньому році збільшені порівняно з минулим. Тобто, медична сфера знаходиться в полі зору державної політики, там є допомога, є надія на прогрес. Тоді як в деяких галузях людей просто залишили наодинці із своїми проблемами. Подивіться, з кожним роком людям все складніше сплачувати комунальні платежі. Ціни на газ та електроенергію ростуть, а це автоматично тягне за собою тарифи – на воду, на тепло, на все інше. Ми не можемо залишитися осторонь, хоча законом вимагає взагалі відмовитися від підтримки ЖКГ.

-   А чим тоді може допомогти міська влада?

-  Принаймні, можна закрити за рахунок бюджету ряд програм з ремонтів та благоустрою. В 2018 р. за рахунок міського бюджету проводився капітальний ремонт крівель та під’їздів, встановлювалися пластикові вікна в під’їздах, були зроблені інвестиції в енергозберігаюче обладнання для водоканалу та теплоенерго. Нещодавно на сесії також прийняли програму підтримки мешканців ОСББ в проведенні капітальних ремонтів. Бюджетна підтримка сфери ЖКГ має велике значення не тільки для того, щоби вишнівчани завжди отримували якісні комунальні послуги. Таким чином ми опосередковано допомагаємо кожній родині Вишневого.

Наскільки витратні подібні програми?

-   Дуже витратні. Одна тільки реконструкція ліфтів в 2018 році в 38 будинках міста потягнула на 9,5 млн гривен. При тому, що все робили силами «УМГ», витрати були виключно на закупівлю обладнання. Це тільки на ліфти. Як би там не було, але я вважаю, що міська влада й надалі має підтримувати сферу ЖКГ настільки, наскільки дозволяють наші фінансові можливості. Дуже часто питання навіть не в коштах – треба проявити повагу до людей. Ви пам’ятаєте, як минулого року закрили відділення пошти на Святоюріївській?

-   Це те відділення, яке урочисто відкривали після реконструкції в цьому році?

-   Так. З нашим районним депутатом Андрієм Павловичем Юнчицем поїхали до керівництва «Укрпошти» пояснювати, наскільки важливим для відвідувачів, особливо пенсіонерів та інвалідів, є наявність відділення Південній стороні Вишневого. Домовилися, що місто за рахунок бюджету відремонтує приміщення, яке пошта в нас орендує. «УМГ» швидко зробило всі роботи, ми повернули відділення. Це не бізнес. У вирішенні подібних питань передовсім треба зважати на мешканців, яким має бути зручно та комфортно жити у Вишневому.

-   Але все одно претензії щодо якості послуг ЖКГ були й будуть…

-  Не за якість мова. Є проблемні питання, але Вишневе в цілому благоустроєне місто. Подивіться, в скількох дворах проводився благоустрій прибудинкових територій. Це постійна робота, за яку не соромно дивитися людям в очі.

-   Так, але останні кілька місяців комунальники дуже погано вивозять сміття.

-   Вони виправлять ці недоліки за пару місяців. Ви знаєте, що закрився найближчий до нас Тарасівський полігон, зараз вони змушені возити сміття до Василькова. Більша відстань, витрачається більше часу, машини ламаються. Зараз терміново закуповуються нові контейнери, нова техніка. Наприклад, вже через місяць в якості пілотного проекту буде облаштовано п’ять контейнерних майданчиків нового типу. Питання під моїм особистим контролем і дуже скоро робота системи буде налагоджена. Я розумію, що нікому не приємно дивитися на переповнені баки, але це тимчасові труднощі.

-   Добре, які тоді труднощі Ви вважаєте не тимчасовими, а постійними?

-   Людей хвилюють перш за все ціни і тарифи. Сьогодні недостатньо просто підтримувати роботу комунальних служб, надавати якісні послуги. Треба постійно працювати над тим, щоби комунальники зменшували втрати, оптимізували робочі процеси. Це не тільки моє завдання, але й вимога всієї міської громади. Ви бачите, в який час ми живемо. Враховуйте, що майже 75% від загальної кількості звернень до міськради – це прохання щодо матеріальної допомоги.

           -  Не в процентах, а в кількості звернень – це скільки конкретно?

           -  Загалом, матеріальну допомогу за 2018 рік надали майже двом тисячам осіб. Здебільшого, це найменш соціально захищені категорії. Сильним – робота, а тим, хто потребує – турбота. За таким принципом будемо працювати і надалі.

 

Подивитись: Звіт міського голови за 2018 рік