ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Свято для особливих

  Свято  для особливихРозважально-навчально-інформаційний захід, саме так можна його назвати, традиційно підготувала міська влада для дітей з особливими потребами. Зазвичай подібні заходи проводяться з нагоди Міжнародного дня інвалідів. Хоча у Вишневому турбота про них здійснюється упродовж року за різними  соціальними програмами.  В організації заходу  також взяли участь ГО «Капітошка», Центр творчості дітей та юнацтва та Києво-Святошинський центр соціальних служб для сім’ї та молоді.

У програмі заходу – сольні виступи  дітей, ігри, розваги, майстер-класи,  повчальна вистава для дітей, інформаційна робота з батьками. Насамкінець – вручення  матеріальної допомоги батькам від Виконкому Вишневої міської ради  та соки й книжки – в подарунок дітям від ГО «Капітошка».

Ось як прокоментували захід  його організатори.

– Другий рік поспіль, – зазначила  Оксана Мельниченко, директор Києво-Святошинського центру соціальних служб сім’ї та   Свято  для особливихмолоді, влаштовуємо майстер-класи із зображувальної діяльності, щоб дати дітям можливість розвиватися, робити щось своїми руками, а не бути тільки глядачами. Ми залучаємо сюди як дітей, так і їхніх батьків. Адже їхні діти такі самі, як і інші, так само хочуть гратися, розвиватися. Також намагаємося зробити  комфортний простір кожній дитині. Задля цього спільно з міською радою працюємо над створенням реабілітаційної кімнати. Вже рік працюють групи взаємопідтримки для батьків, що дало змогу їх активізувати,  допомогти усвідомити відмінність своєї дитини, направити свою енергію на її розвиток. У нас вже сформувалася своя спільнота у вайбері  «Діти Вишневого» для швидкого інформування про те, що відбувається  цікавого як у Вишневому, так і за його межами. Ми відходимо від споживацького формату, переходячи поступово до формату дій. Пояснюємо батькам, що за українським законодавством нині  їхні діти мають право навчатися поряд з іншими дітьми. Однак вони повинні  особисто звертатися до керівників дитячих закладів, щоб були прецеденти створення інклюзивних груп чи класів. Адже саме батьки є відповідальними за виховання своїх дітей, і від їхнього ставлення багато що залежить, зокрема і те, як суспільство буде ставитися  до таких дітей.

  Свято  для особливих–  Приходимо ми  сюди, – розповіла мама дітей-інвалідів,  – мабуть, 6-й рік поспіль. Не можна сказати, що це свято. Але для дітей тут організовані майстер-класи, вистава, танці, пісні. Для батьків – це чудова нагода об’єднатися. Сьогодні інформуємо  батьків про те, що маємо проявити ініціативу щодо облаштування дитячих майданчиків, які відповідають потребам дітей з обмеженими можливостями.

Оксана  Олексієнко, завідувач відділу торгівлі, культури, молоді, спорту Вишневої міської ради, зазначила: «Оскільки цей захід для дітей з особливими потребами, то й підготовка до нього особлива. У що вони можуть гратися,  що їм цікаво? Діапазон віку дітей – від найменших, тобто немовлят, до 18-річних юнаків. Добре, що діти самі готували виставу. Вона невелика, але цікава і повчальна. Були і майстер-класи, рольові ігри з ляльками. Дуже  важливо, що міська влада надала матеріальну допомогу у розмірі 500 грн для батьків дітей-інвалідів. Діти  з особливими потребами потребують значних коштів для їхнього розвитку, лікування, догляду. Ми прагнули зробити таке затишне свято, можливо, в першу чергу для батьків, щоб вони могли також відпочити, насолодилися атмосферою теплоти, любові. І, на мою думку, воно вдалося. Мені приємно, що ми змогли порадувати як дітей, так і батьків».

Лариса Костенко