ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Різдвяні канікули у Польщі

Різдвяні канікули у ПольщіВідпочити під час канікул за кордоном, а ще кращенавчатися у європейській країніце реально! Не треба навіть витрачати шалені кошти. Головнебажання здобути знання, організованість та цілеспрямованість.

З п’ятого по дев’яте січня вишнівська молодь разом з групою супроводжуючих відвідали польське місто-побратим Пйонки. Делегація під патронатом міського голови Іллі Дікова складалася із 40 дітей віком від 13 до 16 років. «Головна мета нашої подорожіпізнати культурні традиції Польщі, краще познайомитися з жителями Пйонки для подальшої співпраці. Ми хочемо, аби обмін досвідом проводився не лише на державному рівні, а й безпосередньо між сім’ями, - розповідає учасниця делегації, представник Вишневої міської ради Оксана Олексієнко. – Родини, які вже познайомилися зможуть в подальшому листуватися, приїздити один до одного в гості, тим паче, що доїхати до нашого міста, як і до Пйонок не так важко». Під час поїздки діти жили у родинах поляків, які надзвичайно гостинно приймали юних вишнівчан, знайомили з місцевими пам’ятками, частували стравами традиційної польської кухні.

По приїзді на дітей чекала дуже насичена програма. Перша зустріч відбулася в одній зі шкіл міста Пйонки, де представникам делегації розповіли про процес навчання, показали фільм про історію Пйонок, навіть була можливість відвідати кілька уроків у місцевій школі. «Все було дуже красиво, урочисто. Ми фотографувалися біля ялинки, дарували один одному подарунки», - згадує Оксана Анатоліївна. Цього ж дня діти змогли відвідати басейн, сауну, джакузі, а також традиційні польські цікавинки. Майже кожного дня юні вишнівчани ходили на каток, веселилися та робили фото на згадку.Різдвяні канікули у Польщі

Шостого січня у Польщі відзначають свято Трьох королів. Важливим є те, що у цей час православні християни готують Святу вечерю та кутю, тож діти навіть за кордоном відчули дух Різдва. Для поляків це дуже визначний день. В основі святкувань лежить біблійна історія про трьох королів, які знайшли маленького Ісуса та Марію і приносили їм дари. В Україні королі більш відомі як волхви. «Це свято дуже шанується у Польщі, на його честь організовують надзвичайно красиві паради. Ми зібралися на центральній площі міста, нам видали корони, прапорці. Подивитися на дійство зібралося більше тисячі чоловік. Попереду всіх їхали «три королі», позаду них діти з піснями, колядками. Це було неперевершено! Красу свята просто неможливо передати словами», - розповідає Оксана Олексієнко. Після цього бурмістр міста Пйонки запросив делегацію до столу. «Нас годували ледь не кожні кілька годинто бутерброди, то чай з печивом, або ж традиційні польські страви. Переймалися, аби діти не зголодніли у гостях», - сміючись згадує жінка. Враховуючи, що на Святвечір вишнівчани не зможуть бути зі своїми родинами, поляки вирішили організувати сімейне свято. В одному з будинків культури накрили столи, на яких було 12 пісних страв, прикрасили ялику, всі співали колядки. «Після вечері ми побачили біля неї величезну купу подарунків. Опікуни (родини, в яких жили наші діти) підготували для кожного пам’ятні презенти. Було дуже приємно дивитися як всі шукали пакуночки зі своїм ім’ям, розгортали їх, обіймалися, обмінювалися привітаннями. Це було дійсно тепле родинне свято», - розповідає Оксана Анатолівна. Наостанок вечора місцева музична школа підготувала святковий концерт, в якому змогли взяти участь і наші вишнівчани.

Наступного дня делегація відправилася на екскурсію до Варшави. Діти відвідали Старе місто, побували у різних музеях. «Особливо запам’ятався музей, присвячений Варшавському повстанню, яке відбувалося у 1944 році. Це був дуже трагічний час в історії Польщі: 85% Варшави було повністю зруйновано. Коли ти там знаходишся, не просто розглядуєш експонати, ти відчуваєш дух того часу, - із захопленням згадує представник міської ради. – Організатори дуже цікаво оформили виставкові зали, використовуючи новітні технології: у стінах чути звуки, звідусіль з’являються фотографії, відео-матеріали. На кожен день повстання, а воно тривало 63 дні, був окремий календар із коротким описом того, що трапилося того дня. За час екскурсії діти зібрали всі 63 календарики, аби потім мати можливість ще раз перечитати та розповісти друзям». Під час екскурсії у вишнівчан також була унікальна можливість відвідати Варшавську піцерію, зазирнути у крамничку із сувенірами, придбати подаруночки собі та рідним.

Різдвяні канікули у ПольщіВосьмого січня дітей відправили до навчальних закладів Пйонки, де вони могли ознайомитися з програмою навчання, дисциплінами, які викладаються та атмосферою в аудиторіях. Також для гостей підготували спортивні змагання, естафети і міні-олімпіади. Додому щасливі вишнівчани везли купу медалей та кубків. Проте і на цьому приємні сюрпризи не закінчилисяввечері на всіх чекала святкова дискотека, де жителі сусідніх країн могли ще краще познайомитися. «Цікавим є те, що майже з першого дня зник мовний бар’єр. Спочатку наші дітки розмовляли англійською, мовою жестів та іншими способами намагалися передати свої емоції. Буквально за декілька годин всі вже чудового розуміли один одного, хоча й розмовляли різними мовами», - зауважує Оксана Олексієнко.

Але найцікавіша пропозиція, яку пролунала з вуст польських колегбезкоштовне навчання у технікумах та ліцеях міста Пйонки. Це чудова можливість для українців отримати освіту та дипломи європейського зразка. Адже після закінчення навчання вони зможуть скласти тести і вступити до ВУЗів у Європі. «Справа у тому, що, за статистикою, після вступу до Євросоюзу, більшість молоді відправляється на навчання в інші країни Європи. Від цього страждають і навчальні заклади міст, і розвиток загалом. Для нас же навпакице унікальна можливість безкоштовно отримати сертифікат про освіту європейського зразка», - розповідає Оксана Анатоліївна. Отже, після дев’ятого класу вишнівчани зможуть поїхати до Польщі, головнезавчасно все спланувати і подати документи. Один з найважливіших факторів зарахування на навчанняволодіння польською мовою. Оформити заявку та дізнатися більш детальну інформацію можна у кабінеті № 8 Виконавчого комітету Вишневої міської ради.

Перші кілька днів після приїзду вишнівські дітлахи житимуть у польських родинах, потім їх розподілять по інтернатах (польський варіант гуртожитків) з чотирьох разовим харчуванням, постійним доглядом та можливістю у вихідні відвідувати так звані прийомні родини, з якими вони вже подружилися.

Навчання у ліцеї триває три роки, у технікумі – чотири. Якщо після завершення навчання діти успішно складуть ЗНО, у них буде можливість вступити до польського ВУЗу на безкоштовній основі. Ще одна важлива деталь – стипендія за навчання для кращих учнів. «Це не важко – головне старатися, не відволікатися на дрібниці та мати на меті отримати якісну освіту. Як показує практика, стипендію отримують лише українці. Мабуть, ті, хто приїздить на навчання дійсно свідомі та цілеспрямовані особистості», - зауважує Оксана Олексієнко.

Коли дев’ятого січня делегація з Вишневого від’їздила додому, обидві сторони плакали. Батьки проводжали вишнівчан до автобусу, обмінювалися адресами, телефонами та запрошували один одного у гості. Проте розставання не довге – вже у березні делегація з Пйонки, на чолі з викладачами, відвідає Вишневе, аби познайомитися з українською системою освіти.