ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Об’єднана територіальна громада Вишневого та Крюківщини: перспективи та необхідність створення, основні переваги

«Після створення ОТГ у нас буде більше коштів»

ОТГ самостійно буде розпоряджатися власними ресурсами на благо громади!

Міський голова Вишневого Ілля Діков у інтерв’ю нашій газеті розповів, які додаткові проекти зможе реалізувати наше місто після створення об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Вишневого та Крюківщини.

– Іллє Валерійовичу, головним питанням сесії міської ради став Меморандум про створення об’єднаної територіальної громади. Тобто, остаточне рішення про об’єднання громад Вишневого та Крюківщини вже прийнято?

– Рішення по даному питанню було прийнято та погоджено з депутатами Крюківщини ще в минулому році. Проте, час не стоїть на місці. Громади, які до жовтня не об’єднаються, втрачають шанс у наступному бюджетному році отримати нові повноваження та суттєві ресурси для свого розвитку. Для нас створення спроможної об’єднаної територіальної громади внаслідок передачі значних повноважень та ресурсів від державних органів влади нашому органу місцевого самоврядування є вкрай важливим питанням, кінцевою метою процесу децентралізації в Україні.

Зараз об’єднавчий процес двох населених пунктів вже запущено. Безумовно, на все це потрібен не лише час, а і відповідна підготовка. Слід вирішити багато суто технічних та організаційних питань, адже у громади та місцевого органу самоврядування тепер буде більше повноважень, а значить і обов’язків.

Сильна, спроможна громада з достатньою економічною активністю на власній території, з ініціативними, працьовитими людьми– забезпечить гідний рівень життя населення. На рівні потужної громади самостійно вирішуватимуться питання місцевого економічного розвитку, планування розвитку територій, утримання місцевої інфраструктури, забудови, благоустрою території, соціальної допомоги, культури, первинної ланки охорони здоров’я, середньої, дошкільної та позашкільної освіти, муніципальної поліції, пасажирських перевезень на території громади, житлово-комунальних послуг, утримання об’єктів комунальної власності. Отже, після створення ОТГ, все суттєво зміниться і громада сама зможе розпоряджатися власними ресурсами.

На сьогоднішній день питання щодо освіти, медицини, доріг, транспортного забезпечення та багато інших є у віданні районної та обласної влади.

Тобто, переваги від об’єднання є очевидними як для Вишневого, так і для Крюківщини?

– Дійсно так. У разі об’єднання, громада отримує значно більший обсяг фінансових ресурсів через механізм переходу бюджету на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом та весь перелік видаткових повноважень, які визначено статтями 89, 91 Бюджетного кодексу України. Бюджет об’єднаної територіальної громади буде розроблятися з урахуванням особливостей підготовки місцевих бюджетів, визначених у ч. 4 статті 67 Бюджетного кодексу України.

Скажіть, будь-ласка, а як буде з податками? Вони всі залишатимуться у громади?

-Не зовсім, але в більшості…Зокрема, об’єднана територіальна громада отримає такі фінансові ресурси: 60% податку на доходи фізичних осіб; 5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів; податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності; податок на майно (нерухомість, земля, транспорт); єдиний податок; 25%екологічного податку; трансферти з державного бюджету (базова дотація, освітня та медична субвенції).

Крім того, за об’єднаною громадою залишаються такі джерела, як раніше закріплені місцеві податки і збори. Також об’єднана територіальна громада може розраховувати на додаткову державну фінансову підтримку за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, субвенції на соціально-економічний розвиток, субвенції на підтримку інфраструктурних проектів.

Слід зазначити, що об’єднана територіальна громада має можливість залучати додаткове державне та іноземне фінансування шляхом написання проектів для участі у конкурсних інвестиційних програмах, в тому числі і міжнародних.

Переваги є очевидними. Мешканці об’єднаних громад Вишневого та Крюківщини дійсно отримають набагато більше можливостей щодо розпорядження власними коштами та надходженнями, розміри яких суттєво зростуть, а відповідно ми отримаємо більше можливостей для соціально-економічного розвитку та благоустрою наших населених пунктів, зможемо спільними зусиллями вирішувати проблемні питання.

Роботи у міської влади та виконавчого комітету, відповідно, теж добавиться?

– Так, безумовно. Але ми всі готові до праці заради блага наших громадян, щоб бачити місто Вишневе та село Крюківщину самодостатніми, економічно незалежними та процвітаючими населеними пунктами.

Якби все залежало тільки від нас, якби Вишневе могло самостійно розпоряджатися коштами, які надходять від наших платників податків,то ми давно би вже могли добудувати новий корпус 1-ї школи, відремонтувати та розширити «Яблуньку», започаткувати будівництво нових шкіл та дитячих садочків, спортивних закладів, розпочати будівництво такого необхідного місту шляхопроводу (але, на жаль, кошторис його будівництва удвічі перевищує теперішній річний бюджет міста), в яких є нагальна потреба.

– Школи, садочки, шляхопровід…Про все це можна було тільки мріяти, а зараз вимальовуються реальні перспективи вирішення цих проблемних питань, що довго не вирішуються? А як щодо досягнень за останні роки? Вони були?

– Так, звісно. В результаті нашої спільної праці це: поліклініка, жіноча консультація, спортивний стадіон, реконструкція дороги на Київ, оновлені сквери, дитячі та спортивні майданчики по всьому місту, заклад дитячої освіти «Колобок», оновлення комунальних підприємств надавачів послуг населенню, комунікацій, забезпечення новою технікою та інші. На сьогоднішній день Вишневе є досить комфортним та інвестиційно привабливим містом з добре розвиненою інфраструктурою та промисловістю, великою кількістю робочих місць для власного населення. Багато чого вдалося досягнути за цих декілька років, але ще більше треба буде виконати, згідно намічених цілей. Це завжди помічають наші сусіди та жителі столиці. Ми не збираємося зупинятися на досягнутому.

– Тобто, головною метою створення ОТГ Вишневого та Крюківщини – зробити ці населені пункти більш самостійними, економічно незалежними, збільшити зростання рівня місцевого бюджету та надходжень?

– Саме так, тому нам не варто втрачати часу, а необхідно завершувати уже започаткований процес об’єднання, не чекати поки Кабінет Міністрів України сам прийме рішення за нас: коли, з ким і як нам створювати ОТГ. Обговорили та узгодили основні робочі моменти-все, йдемо далі. Плануємо на 2019 рік, надіюсь, що нічого не завадитьреалізуватися нашим планам.

– А яка позиція громади с. Крюківщини, депутатів та сільського голови Андрія Петровича Кріпака?

– Безумовно та однозначно тільки позитивна та схвальна. Ми всі добре розуміємо, що два населені пункти зі спільним територіальним межуванням, системою інфраструктури, комунікацій, транспортного сполучення, медичного забезпечення та іншого, вирішуючи свої проблеми та питання разом та спільними зусиллями є приреченими на успіх!

– Добре. А Чому Ви так поспішаєте?

-Хіба ж я поспішаю…Ще в 2011 році було подано до Київської обласної ради пакет документів щодо надання Вишневому статусу міста обласного значення з цією ж самою метою. Ще до того, як мене було обрано міським головою. Щоби місто могло розпоряджатися тими коштами, які воно заробляє. На жаль, відмовили. Розумієте, на сьогоднішній день близько 30% Києво-Святошинського районного бюджету формується саме за рахунок коштів міста Вишневого. Ніхто, окрім нас самих, не зацікавлений у таких змінах. А скоріше навпаки. Коли розпочалася адміністративно-територіальна реформа, я побачив у цьому новий шанс. І чим швидше ми вирішимо питання створення ОТГ, тим раніше ми зможемо приступити до виконання проектів важливих для нашої громади.

Ми вибираємо свій власний шлях розвитку і маємо впевненість, що він правильний!

Разом та спільними зусиллями будемо покращувати наші населені пункти, заради блага громади та комфортного проживання її громадян!

 

"Газета "Наше місто Вишневе", №7 від 05.04.2019