ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

«Реакція на вакцину за кілька днів проходить безслідно»

Реакція на вакцину за кілька днів проходить безслідноЗавідуюча дитячої поліклінікою Вишневого Оксана Віннічук розвінчує міфи про небезпеку щеплень.

«Всі вакцини закуповуються через міжнародні організації, виготовляються за відповідними стандартами. Батьки часто бояться серйозних захворювань, які начебто можуть виникати після щеплень. Це міф. Є лише побічні реакції, так звані «несприятливі події» після імунізації.

Так, вакцини, що містять цільноклітинний кашлюковий компонент (грубо кажучи, менш очищені), можуть викликати побічні реакції частіше, ніж їхні аналоги з ацелюлярним кашлюковим компонентом (більше очищені). Тобто, після щеплення, цільноклітинною вакциною будь-якого виробника більш вірогідними є побічні реакції - висока температура, біль, набряк чи ущільнення у місці ін’єкції. Але ці реакції є очікуваними та не загрожують здоров’ю дитини. Через кілька днів вони проходять безслідно.

Це не означає, що більш очищені вакцини кращі. В деяких країнах світу, наприклад, в Японії, стало питання повністю перейти тільки на цільноклітинні, менш очищені, вакцини. Нещодавно ми запрошували до себе в поліклініку відомого дитячого імунолога Федора Лапія, він говорить, що цільноклітинні вакцини  дають триваліший захист, це вже доведено.

Незрозуміло також чому всі так бояться індійських вакцин. Хочу зазначити, що в Індії немає епідемій, ніхто там не відмовляється від щеплень. Їхню вакцину використовує більшість країн світу.

Всі щеплення у поліклініці проводять у визначені дні. Понеділок - туберкулінодіагностику (реакція Манту), вівторок та четвер – дні інших вакцинацій. Один разу у два тижні, у п’ятницю, ми прививаємо «живою» вакциною БЦЖ. Але якщо є необхідність зробити щеплення в будь-який інший день, наприклад, вакциною купленою батьками, лікарі йдуть на зустріч. Процедуру проводять після огляду педіатра».