ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Почала свою роботу комісія з вирішення квартирного питання учасників бойових дій на Сході

Почала свою роботу комісія з вирішення квартирного питання учасників бойових дій на СходіНа ній головував, обраний на останній черговій сесії Вишневої міської ради, депутат Василь Лисевич. Зі слів представниці ДБК-4: «Працюємо напряму з замовником, землекористувачем, власником землі чи орендарем. Він надає нам ділянку, ми в неї інвестуємо. Що стосується того, скільки процентів квартир виділяється, то, якщо це в центрі міста, то може бути і 12% від загальної кількості квартир. Середньостатистичний процент -10%. При здачі в панельному будинку робимо стовідсоткове опорядження, крім санвузлів – шпалери, лінолеум, міжкімнатні двері. Ціна квадратного метру такої квартири становить від 13 тис. грн. Все залежить від того, де знаходиться будинок, які там мережі. Наприклад, якщо на Виноградарі нам дали техумови побудувати підстанцію, яка коштує мільйони гривень, то, зважуючись на такий  проект, доводиться закладати і його ціну в собівартість. Щоб детальніше відповісти на численні запитання членів комісії потрібно зробити передпроектні пропозиції. Але, щоб визначитись, також потрібно поспілкуватися з директором проектного інституту, з яким компанія співпрацює».

На запитання про дотримання норм ДБН 36-92 про щільність населення на території, де має бути не більше, ніж 460 осіб на 1га, вона відповіла, що є такі поняття, як містобудівні умови та обмеження, які видають архітектору, де чітко прописаний наш проект і ТП. І коли нам його видають, ми дотримуємось їх. Умови ДБН – 450 осіб, але є особливі примітки, де вказано, де вони можуть бути завищені. Інвестуємо за рахунок фізичних, юридичних осіб. Що стосується паркінгу, то в нього ніхто не хоче інвестувати.

Аргументи на свою користь надав інший забудовник, власник компанії «Атика», який має досвід будівництва квартир для «атовців» у м.Ірпінь. За його словами, він вже видав там 50 квартир для учасників бойових дій. Ці проблеми, на його думку, які сьогодні поки що не можна вирішити у Вишневому, обговорювалися з місцевою владою Ірпеня, відпрацьовувався їх механізм. На жаль, сьогодні немає юридичних підстав надати квартири учасникам АТО. Немає розпорядження Верховної Ради, щоб житло надавалося першочергово. Напевно, на черзі стоять ще воїни Афганістану. Якщо прийняти будинок на баланс міста, то ніяких підстав надати квартири учасникам АТО немає. В Ірпені ми брали перед кожним хлопцем персональне зобов’язання, адже тут виникає питання довіри на різних етапах. Перше: договір суборенди. У міста є певні важелі впливу. Це – містобудівні умови і обмеження, технічні умови на всі комунікації. Цей механіз ми відпрацьовували з юристами.

Проте, у членів комісії виникали сумніви щодо деяких питань забудовників. Крім того, порушувалося питання щодо парковки, хоча у листопаді, за словами голови комісії Василя Лисевича, закінчується термін оренди. Щоб її поновити, депутати  повинні проголосувати на наступній сесії. Він підкреслив, що все повинно відбуватися згідно чинного законодавства.

Члени комісії дійшли згоди про те, що необхідно заслухати ще інші пропозиції від інших забудовників. Наступні засідання комісії відбудуться 27 і 31 жовтня, 3, 7, 10, 14, 17, 21 листопада о 17 годині.

Лариса Костенко