ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Виховувати порядних та чесних людей

Виховувати порядних та чесних людейЗнати свої права та обов’язкинеобхідність кожного громадянина. А знайомство з базовими законами України починається ще у школі. На уроках правознавства ми дізнаємося про кримінальну відповідальність, про права на життя, працю, право на охорону здоров’я тощо. Але уроками не обмежується їх знайомство з правовим світом. Нещодавно у ЗОШ № 3 пройшла зустріч із головоюкомісії у справах неповнолітніх при Вишнівській міській раді Таїсією Романенко.

На заході зібралися старшокласники: вони незабаром закінчать школу та підуть у самостійне життя, а там без правових знань ніяк. Та й зараз ця інформація не аби як потрібнавона здатна вберегти учнів від необачних вчинків: вживання алкоголю, куріння, бійок та іншого. Таїсія Романенко розповіла присутнім про наслідки правопорушень, навела статистичні данні неблагополучних родин, проблемних підлітків, які стоять на обліку в міліції. Проінформувала про стан злочинності на сьогодні та про основні закони і статті Кримінального кодексу.

Окрім цієї зустрічі, за словами вчителя історії та правознавства Олександри Кравчук, у школі в межах правового тижня проводилися й інші заходи: конкурси, брейн-ринги, бесіди за круглим столом, випуск стінгазети, пов’язаний з правами учнів, провели і незвичний урок-суд (спираючись на Конвенцію про права захисту дитини). «Такі заходи є традиційними для нашої школи. У минулі роки організовували зустріч із представниками комісії по правах неповнолітніх, запрошували і представників правоохоронців, дільничного. І ви знаєте, така робота дає свої плоди: на сьогодні у нашій школі нульовий відсоток злочинності», – розповідає Олександра Олександрівна.

Такі позитивні зрушення пов’язані не лише із заходами, але й з уроками правознавства, на яких старшокласники  знайомляться з правами та обов’язками, вивчають кожний з п'ятнадцяти розділів Конституції України. Вчитель правознавства переконує учнів, що немає прав без обов’язків і обов’язків без прав.

Таким чином, якщо раніше на обліку в кімнаті у справах неповнолітніх стояло три-п’ять і навіть сім учнів, то сьогодні цей показник знизився до нуля. Наразі ніхто з учнів ЗОШ № 3 не перебуває на обліку у кімнаті неповнолітніх, а це значить, що адміністрація навчального закладу на правильному шляху.