ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Головне питання дня – тепло та гаряча вода

Головне питання дня – тепло та гаряча вода24 березня щотижнева нарада керівників комунальних підприємств міста у міського голови тривала значно довше звичного. Перед керівництвом міста стояла важлива та важка задачаприйняти виважене рішення щодо завершення опалювального сезону 2014-2015 років та визначити умови забезпечення містян гарячою водою в міжопалювальний період.

За інформацією, яку надав керівник КП «Вишнівськтеплоенерго» Петро Трегуб, організація отримала припис від постачальників газу про припинення постачання природного газу на котельні міста з 25 березня та опломбування газових вентилів. Відповідно до вимог опалювальний сезон має припинитися з 26 березня, це стосується навіть об’єктів соціальної інфраструктури. Також загроза нависла над гарячим водопостачанням.

Міський голова Ілля Діков категорично не згодний з даним рішенням. По-перше, нічна температура повітря ще досить низька, тому залишати житловий фонд без опалення мер вважає неприпустимим, принаймні до першого квітня. По-друге, як можна залишати садочки, лікарню та школи міста без теплозабезпечення? Тому Ілля Валерійович поставив завдання тепловикам продовжувати роботу котелень, а сам вирішив «штурмувати» кабінети вищих посадовців, аби відстояти інтереси містян.

Начальник житлово-комунального відділу виконкому Олександр Волков пояснив, що припинення газопостачання має відбутися через відсутність лімітів на використання газу. «Право на отримання певної кількості природного газу (навіть і у мінімальній кількості) на сьогодні не має жодне місто Київщини. Керівництво країни постійно вказує на те, що проблема постачання природного газу є дуже складною», - зауважив Олександр Степанович. Ускладнює проблему вартість блакитного палива.

Відомо, що з першого квітня значно зростає вартість природного газу. Згідно рішення національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 641 від 03.03.2015 року (www.nerc.gov.ua/index.php?id=14195) вартість тарифу за теплову енергію для потреб населення становить 590 грн за одну ГКал (без ПДВ). А для бюджетних установ та приватних підприємств вартість ще більша - 1717 грн за одну ГКал (без ПДВ). Зрозуміло, що вартість опалення одного квадратного метра житлової площі та вартість підігріву води також зросте.

Що стосується опалення, останнім часом до комунальників та виконкому надходить велика кількість звернень від громадян щодо недоцільності опалення вдень. Тому працівники ЖЕД отримали від мера завдання вдень обмежувати циркуляцію теплоносія в мережі опалення і зберегти її виключно в системі підігріву води. «Оскільки за технологією система опалення і система циркуляції гарячої води живиться на бойлерах від одного потоку теплоносія з котелень, повністю припинити їх роботу неможливо, аби зберегти підігрів води. Місто, на вимогу постачальників газу, і так застосовує максимальний режим економії газу», - повідомив Олександр Волков. Лише за цей опалювальний період котельні міста використали природного газу майже на 2 млн куб метрів менше ніж торік. Місто має борги за газ лише з поточної місячної проплати. Не зважаючи на це, постачання газу під загрозою.

«Відкритою залишається проблема підігріву води в міжопалювальний сезон. Вже зрозуміло, що по завершенню опалення котельні міста будуть опломбовані від газу і гріти воду звичним шляхом не зможуть», - додав Олександр Степанович. Але ще восени було прийнято рішення якомога швидше встановити на центральній котельні додатковий котел на твердому паливівідходах деревини. Всю зиму, незважаючи на вкрай важку економічну ситуацію, на території котельні КП «Вишнівськтеплоенерго» тривали роботи з організації додаткової виробничої ділянки. На сьогодні, за словами Петра Трегуба, робота на завершальному етапі, тому приблизно з середини квітня новий котел має запрацювати. Таким чином влада міста змогла вирішити питання підігріву води на літній період. «Все ж таки два-три тижні гаряча вода може бути відсутня, оскільки комунальники очікували, що опалювальний сезон триватиме традиційно до 15 квітня», - зауважив Олександр Волков.

Єдиною проблемою, яка на сьогодні більш за все турбує міського голову - підігрів гарячої води на південній стороні міста. Будинки нового південного масиву отримують підігрів через систему дахових котелень. І влада сподівається, що керівник ТОВ «Ресурсозбереження» Федір Кацап також докладає максимум зусиль, аби вирішити проблему. «Частина будинків на вул. Першотравнева мають газові колонки. Та все одно залишаються будинки, де гаряче водопостачання влітку під загрозою. Тому міський голова прийняв рішення звернутися до депутатів міської ради з питанням про виділення приблизно одного млн грн для встановлення твердопаливного котла на твердому паливі на котельні по вул. Чорновола», - повідомив Олександр Волков. При напруженій роботі питання вдасться вирішити приблизно за три місяці.