ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Ветеран Великої Вітчизняної війни Олексій Чорний відзначив ювілей

Ветеран Великої Вітчизняної війни Олексій Чорний відзначив ювілей24 квітня представники виконкому Вишневої міської ради завітали в гості до Олексія Сергійовича Чорного та від імені міського голови Іллі Дікова привітали ветерана з ювілеєм.

Олексій Чорний народився у багатодітній сім'ї на Вінничині у селі Рів. Коли юнакові виповнилося вісім, родина втратила батька. У ті роки розпочався голодомор, який забрав чимало людських життів, в тому числі братів юнака16-річного Івана і 2-річного Павла. У голодні 32-33 роки будучи ще зовсім дитиною, Олексій Сергійович пас корів, за що господарі платили їжею. Завдяки цьому йому вдалось пережити роки голодомору.

  У 1939 після закінчення восьмого класу сільської школи, Олексій Чорний вступив до ремесленого училища, де навчався у групі столярів. Декілька років потому почалася війна, через яку юнак не зміг закінчити навчання. Та незважаючи на окупацію рідного села, Олексій Сергійович закінчив десять класів та вивчився на тракториста. Далі працював у тракторній бригаді №10. Починаючи з 1943 року німці забирали молодь на роботи до Німеччини, і Олексій боявся, щоб і його не забрали. На той час його хатинка стояла біля великого лісу де перебували партизани. Останні часто заходили до хлопця. Вони і запропонували Олексію піти до них зв’язківцем, де він згодом і став служити. Перебуваючи серед партизан, хлопець врятував з німецького табору багатьох євреїв, які були приречені на загибель. За це Єврейська Рада України присвоїла ветерану у 2009 році звання «Праведник України».

У квітні 1944 року, після звільнення від німецьких окупантів рідного села, Олексій Чорний був призваний Жмеринським РВК Вінницької області до лав Радянської Червоної армії де служив у взводі пішої розвідки 96-го стрілкового полку 140-ої стрілкової дивізії першого Українського фронту, брав участь у бойових операціях на передовій. За час бойових дій був двічі поранений: першого разуосколком снаряду були вражені кінцівки ніг, другий – при ув’язненні німецького «язика» був прострелений кулею у груди. Тоді, лежачи у снігу та замерзаючи, залишалось тільки молитись. «Лише завдяки Господу я врятувався», - згадує ветеран.

У 1987 році Олексій Сергійович вийшов на пенсію і тільки тоді зміг поїхати до Москви і знайти документи, які підтверджують одержану ним інвалідність.

За час своєї служби Олексій Чорний був нагороджений чотирма орденами: «Вітчизняної війни Iступеня», «Слави IIIступеня» та два ордени «За відвагу» другого і третього ступеня. Також ветеран має медалі «За освобождение Праги», «За победу над Германией», «Захисника Вітчизни», «Ветерана труда» тощо.

У зв’язку зі святкуванням Олексієм Чорним свого дев’яносторіччя, працівники виконкому міської ради завітали в гості до ювіляра та привітали з днем народження. Олексію Сергійовичу було вручено квіти, привітання від міського голови Іллі Дікова та грошовий подарунок. Незважаючи на раптовий візит, ветеран дуже тепло прийняв гостей і був розчулений увагою посадовців.