ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Краса природи – власними очима

Краса природи – власними очимаМабуть, мало хто знає, що у Вишневому протягом тривалого часу діє туристичний клуб «Романтик», який збирає всіх охочих шанувальників природи та організовує маршрути туристичних походів.

Керівник клубу Сергій Малкін, дізнавшись про існування Вишнівського центру для дітей з особливими потребами, одразу запропонував своїм товаришам надати хоч якусь підтримку дітям. Тому у вересні минулого року Сергій Дмитрович, зібравши команду батьків, з дітлахами відправилися на фієстівську поляну у Боярському лісі. Таким чином представники туристичного клубу показали дітлахам щось зовсім нове: густий ліс, палатки, готування їжі на багатті. Таке дозвілля захопило учасників походу і вони з нетерпінням чекають на нові зустрічі.

Туристичний клуб працює ще з далекого 1977 року і на той час він існував на базі заводу «Артем» та мав назву «Компас». Сергій Дмитрович керує клубом з 1994 року і з його ініціативи клуб було перейменовано на «Романтик».

«Ми завжди йдемо вперед і думаємо, що на нас чекає за поворотом. І ми всі сподіваємося, що завтра буде краще, ніж учора», - так Сергій Дмитрович відповідає на питання, чому саме таку назву отримав клуб?

Головна мета туризмуприщепити любов юнаків та дівчат до природи рідного краю, познайомити їх із різноманітністю, набути навичок та пристосування до незвичних умов життя, долати труднощі. Серед практичних навичок насамперед необхідно навчитися розбивати табір, укладати знаряддя, розпалювати багаття, готувати їжу. Не губитися в екстрених ситуаціях. Вміти вижити без їжі, вогню, компасу та карти. Не замерзнути, не змокнути, гідно протриматися при мінімумі спорядження. Туризм надасть змогу набути навичок життя у наметному таборі. «Всі ці 20 років я приділяв лише клубу і мені ніхто заробітну плату не платив. Чимало свого особистого часу я присвятив дітям, які відвідували клуб», - розповідає керівник «Романтика».

Любителі туристичних походів намагаються більше відвідувати найкрасивіші місця України: старі покинуті замки та не дуже відомі печери. При можливості відправляються за кордон: минулого року друзі Сергія Малкіна відвідали Карелію, в 2008 році були у Киргизії, в 2012 у Болгарії та Румунії. Інструктор туристичного клубу «Романтик» Анна Гавриленко розповіла про своє перше знайомство з клубом ще в 1983 році: «На Кавказі, на одному з перевалів, я наштовхнулася на табличку «Жулянський машинобудівний завод», коли я побачила таке за тисячі кілометрів від дому, такі почуття нахлинули на мене, це просто неможливо передати словами. І саме у такий спосіб я дізналася, що у Вишневому діє туристична секція».

За участь у клубі Сергій Малкін ніяких коштів не бере. Всі походи здійснюються за рахунок бажаючих. Вікових обмежень у клубі також немає. У похід можуть йти як діти (бажано від семи років), так і люди «срібного» віку (найстаршому чоловікові у клубі 77). Зазвичай, якщо «новенький» хоч раз сходить у похід з командою туристичного клубу, він обов’язково приходить і наступного разу, але вже не сам: приводить рідних та знайомих. Адже відчуття, які отримуєш під час цього процесу, незабутні і з кожним разом хочеться частіше та частіше бачити красу довкілля та вдихати повітря на повні легені. «Ви знаєте, як мене радує, коли збирається чоловік 30? Тоді я розумію, що не дарма вкладаю свою душу у цей задум і стільки років присвятив клубу», - з посмішкою пояснює Сергій Малкін. Протягом 20 років майже все тримається на Сергії Дмитровичі. За його словами, саме завдяки ентузіазму, який ще залишився, він продовжує займатися туристичною діяльністю.

На Великдень цього року Сергій Дмитрович разом з дорослою групою та дітьми ходили у похід до Півнянського кар’єру Фастівського району.

Всі бажаючі вишнівчани та інші жителі України можуть долучитися до клубу та відправитися у турпохід з професійними інструкторами.

Як правильно зібрати для новачків рюкзак?

Існує кілька правил для укладання речей в рюкзак. Придумали їх досвідчені туристи, і краще їх дотримуватися. Важкі речі складайте на дно або у середину, м’які — обов’язково близько до спини. Тендітні речі або легкі, але об’ємні, складайте зверху. У кишені рюкзака потрібно розкласти речі першої необхідності: сірники, аптечку, окуляри, фотоапарат тощо.

Їжа. Похідна їжа зазвичай — це джерело сил, а не предмет насолоди високою кухнею. Без консервів не обійтися. Але багато банок брати не варто. Вони не псуються, але дуже важкі. Обов’язково знадобляться крупи, тому що вони є ідеальним джерелом вуглеводів і клітковини. Не варто забувати про сухофрукти.

Вода. Береться з собою у пластикових пляшках. Якщо передбачається, що в поході ви проведете кілька днів, то набрати води на весь термін нереально. Зазвичай маршрут розраховується таким чином, щоб періодично можна було поповнювати запаси питної води. Тому варто брати стільки, скільки знадобиться до першого джерела.

Посуд. Похідний посуд має бути легким і міцним. Без виделок в поході можна легко обійтися, беруться тільки ложки. Не забудьте про ніж, сірники і казанок.

Аптечка. Навіть якщо у вас богатирське здоров’я, а рани заживають швидко, аптечку все одно взяти треба. У ній мають бути стерильні і нестерильні бинти, йод, бактерицидний пластир, перекис водню, вата, болезаспокійливе, протиалергійні засоби і активоване вугілля. Не забуваємо про ножиці і засіб від комарів.

Речі. Потрібно мати при собі пару комплектів натільної білизни, кілька пар шкарпеток, як тонких, так і теплих, толстовку або теплий светр, пару футболок, джинси або щільні штани з кишенями, головний убір, кросівки і високі водонепроникні черевики. Цього буде цілком достатньо на декілька днів.

Намет має бути легким, важити не більше трьох кг, спальник також має бути легким, теплим і швидковисихаючим. Не варто брати ватний спальник — він важкий і довго сохне. Засоби гігієни - по мінімуму. Обов’язково потрібний у поході хороший ліхтарик і фотоапарат, не забудьте про розваги: карти, гітара, шахи або будь-які настільні ігри.