ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Робота або життя

Віта КоломієцьОстаннім часом Вишневе перетворилося на кримінальне містечко детективних історій: зайвого не говорити, багато не думати, забути про свободу слова. Дана ситуація нагадує сюжет роману Джорджа Оруела, де за "інакомислення" жорстко вбивають.

Вишнівчан зі стійкими життєвими переконаннями б'ють, грабують та погрожують. А журналістам забороняють писати правду. Проте деякі кореспонденти дотримуються правил журналістської етикипублікувати лише правдиві та актуальні новини. За що, як виявилося, можуть постраждати.

Після чергової сесії Вишневої міської ради кореспондента інформаційного порталу "ПравдаТут" побили безпосередньо біля її оселі. Справа в тому, що Віта Коломієць сміливо виступала проти дерибану земельних ділянок та вимагала від депутатів тримати своє слово.

Все почалося 10 квітня, коли дівчина підчас сесії Вишневої міської ради нагадала депутату Юрію Лісничому про те, що він обіцяв скласти мандат, якщо цього хотітиме хоча б один вишнівчанин. Аби підтвердити своє місце прописки, вона показала паспорт. Через деякий час на її адресу надійшов анонімний лист з погрозами та порадою бути обережнішою у промовах. Спочатку до нього віднеслися несерйозно. Але згодом журналістка почала помічати, що за нею стежать. Не зважаючи на психологічний тиск, Віта не припинила свою діяльність та самовіддано виконувала журналістський обов’язок.

«Я ніколи не думала, що мене можуть скривдити. Хто битиме дівчину?», – говорить Віта Коломієць.

На наступній сесії, яка відбулася 24 квітня, вона розповіла про лист і заначила, що погрожувати журналісту, а тим паче, дівчиніпринизливо. Після цього проінформувала присутніх стосовно земельних махінацій депутатів та незаконного будівництва МАФів (малі архітектурні форми).

Особливої уваги на її промову не звернули. А насправді, вже готували «переконливе попередження» для занадто балакучої журналістки…

Подія трапилася близько третьої години ночі, коли дівчина поверталася додому з роботи. Сталося так, що їй з колегами довелося затриматися, аби підготувати інформаційний матеріал. До гуртожитків по вулиці Святошинській 42 та 46 Віта йшла з колегою, потім вони попрощалися та пішли у різні боки: молодий чоловік – у напрямку школи, вонавздовж дороги до свого під’їзду. Приблизно о цій порі на вулицях міста вимикають світло. Враховуючи те, що до будинку дівчині залишалося пройти декілька метрів, вона пішла одна.

«Я встигла зробити близько 10 кроків. Хотіла вже заходити у двері, як зненацька невідомий чоловік схопив мне за волосся і почав тягнути за будівлю», – згадує постраждала журналістка.

Аби Віта не підіймала галасу, нападник закрив їй рот долонею та розбив губу. Дотягнувши спантеличену дівчину до Пенсійного фонду, чоловік почав її бити по спині та голові. Потім кричав: «Віддай флешку! Якщо відмовишся, тобі буде гірше! Думай, що говориш, інакше пошкодуєш!».

«Я навіть не розуміла про яку флешку йде мова. У мене була істерика, я плакала та не могла сформулювати жодного речення», – зі сльозами на очах згадує кореспондент інформаційного порталу «ПравдаТут».

Коли дівчина все ж таки змогла сказати, що ніякої флешки у неї немає, чоловік почав бити її палицею по плечах, руках та спині. Весь час нападник тримав Віту за волосся, обличчям донизу. Потім кинув на металевий паркан, в результаті чого, дівчина сильно вдарилася головою.

Отримавши необхідний результатналякати неслухняного журналістачоловік залишив дівчину стікати кров’ю. У паніці Віта набрала перший у списку дзвінків номер телефонуце був її колега Євген Куксін.

«Біля паркану Пенсійного Фонду я просиділа не менше 15 хвилин. До під’їзду залишалося близько 50 метрів, але мені здавалося, що варто ворухнутися і нападник прийде знову», – згадує постраждала.

Не можна сказати, що це спроба пограбування. У журналістки був золотий ланцюжок, каблучка, дорогий мобільний телефон та маленька жіноча сумка, на яку нападник навіть не звертав увагу.

Віта вважає, що чоловікові близько 30 років, та й бив він досить професіонально – намагався не залишати слідів. Коли вона випадково торкнулася його голови, їй здалося, що він має коротке волосся.

Цієї ночі родині та друзям дівчини було вже не до сновидінь. Близько п’ятої ранку вони викликали міліцію, написали заяву, отримали висновок судмедекспертизи.

Після обстеження, з’ясувалося, що у Віти струс мозку. Наразі самопочуття кореспондента інформаційного порталу не можна назвати задовільним: шоковий стан, численні синці, нудота, запаморочення.  Певний час дівчина повинна бути під наглядом лікарів. 

Зараз Віта Коломієць знаходиться у лікарні. Аби уникнути нових посягань на життя журналістки, її охороняють бійці громадської організації «Захист Вишневого».

Правда.ТУТ